Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ŠEPAROVIĆEV ODGOVOR

Šef Ustavnog suda objasnio zašto je u ožujku rekao da Milanović smije biti mandatar, a sad da ne smije

Autor: P. N.

20.04.2024. 22:01
Šef Ustavnog suda objasnio zašto je u ožujku rekao da Milanović smije biti mandatar, a sad da ne smije

Foto: Arhiva NLPredsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović pojasnio je zašto je prilikom prvog upozorenja predsjedniku Milanoviću 18. ožujka rekao kako će Milanović moći biti premijer ako se bude povukao iz kampanje, a danas mu to zabranjuje, javlja televizija N1.


U izjavi za Al Jazeeru Balkans Šeparović potvrđuje da je rekao da Milanović može biti mandatar, ali uz dodatak.


“Pogledajte pažljivo dodatak – ako se bude držao Ustava i zakona. Isto sam tada najavio da je teoretski moguće i poništenje izbora, poništenje odluke o davanju mandata i odluke Sabora o izglasavanju povjerenja Vladi ako ne bude poštivao Upozorenje Ustavnog suda. Nakon toga nije poštivao Ustav, nije poštivao upozorenje, nije odmah dao ostavku već je sudjelovao u kampanji kao premijerski kandidat i otvoreno govorio da neće poštivati Upozorenje Ustavnog suda. Takvim postupanjem sam se isključio od mogućnosti da bude budući mandatar”, rekao je Šeparović Al Jazeeri Balkans.
“Ne može biti mandatar osoba koja postupa suprotno Ustavu i odlukama Ustavnog suda. Nitko na protuustavnom ponašanju ne može ostvarivati korist za sebe. Dakle, nema nikakvih kontradikcija u stavovima Ustavnog suda i mene već se radi o dosljednoj obrani temeljnih ustavnih vrednota, a osobito vladavine prava”, dodao je Šeparović.