Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

SLUČAJ ZORANA MILANOVIĆA

Nižu se reakcije na priopćenje Ustavnog suda: Ustavni stručnjak objasnio u čemu je problem

Autor: P. N.

20.04.2024. 18:30
Nižu se reakcije na priopćenje Ustavnog suda: Ustavni stručnjak objasnio u čemu je problem

Foto: Marko GracinMnoštvo reakcija izazvalo je jučerašnje priopćenje Ustavnog suda koji je upozorio kako Zoran Milanović ne može biti mandatar nove Vlade, čak i ako prethodno podnese ostavku na predsjedničku dužnost.


Odluka je podijelila ustavne stručnjake: dok jedni smatraju da je Ustavni sud prekoračio svoje ovlasti, drugi kažu da je takva odluka trebala biti donesena ranije.


“Imali smo prvo upozorenje i ignoriranje toga upozorenja. Ako već u prvom upozorenju nije jasno, onda se ovo drugo upozorenje trebalo donijeti prije održavanja parlamentarnih izbora”, napomenula je ustavna stručnjakinja Anita Blagojević, kako javlja Dnevnik.hr.
“Ustavni zakon o Ustavnom sudu jasno propisuje što može Ustavni sud učiniti. Ono što on u ovom izbornom procesu može učiniti jest da poništi pojedine izborne radnje i odluke, ali nema nigdje ovlast da izriče ovu vrstu zabrane osobi da trajno ne smije biti kandidat za premijera. U tome je problem”, objasnio je ustavni stručnjak Đorđe Gardašević, javlja Dnevnik.hr.