Subota, 24. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Slavlje pirotehničkim sredstvima

Prijatelji životinja poslali apel Božinoviću: "Zbog Prvenstva, najgori period za životinje se produljio!"

Autor: Hina

06.12.2022. 10:00
Prijatelji životinja poslali apel Božinoviću:

Foto: Davor PongračićZbog pojačane uporabe petardi tijekom Svjetskog prvenstva u nogometu, Prijatelji životinja poslali su apel ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću tražeći pojačane policijske kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika tijekom prosinca i početkom siječnja.


U apelu Prijatelji životinja upozoravaju na i dalje prisutan problem protuzakonite uporabe zabranjene vrste pirotehnike i nakon što je početkom prošle godine stupila na snagu potpuna zabrana nabave i uporabe petardi i redenika iz kategorija F2 i F3. Zbog toga je, smatraju Prijatelji životinja, potrebna dodatna kontrola uporabe i prodaje.


Kako bi ukazali na taj problem, koji je ove godine počeo ranije zbog aktualnog Svjetskog prvenstva u nogometu, obratili su se ministru unutarnjih poslova Davoru Božinoviću.
Apeliraju na Ministarstvo da policija tijekom trajanja Prvenstva, kao i tijekom cijelog prosinca i početkom siječnja, pojača kontrole zabrane prodaje i korištenja petardi i redenika formiranjem dodatne policijske patrole koje će kontrolirati provedbu Zakona o eksplozivnim tvarima te proizvodnji i prometu oružja.


Podsjećaju da je uporaba petardi potpuno zabranjena tijekom cijele godine, uključujući povode kao što su sportska natjecanja i gradske ili nacionalne proslave, te upozoravaju kako se ostala pirotehnika iz kategorija F2 i F3, poput raketa i vatrometa, ne smije koristiti prije 27. prosinca.


Svi mogu prijaviti one koji koriste pirotehniku pozivom na 112 ili pozivom na broj lokalne policijske postaje, a istim putem mogu prijaviti i one koji u bilo kojem razdoblju koriste zabranjene petarde i redenike, ističu Prijatelji životinja.


Smatraju da je važno i pojačano kontrolirati trgovine koje prodaju pirotehnička sredstva, a koje već od 15. prosinca započinju s prodajom pirotehnike, iako tada još nije dopuštena i uporaba. Stoga predlažu da se početak prodaje pomakne na 27. prosinca, a uporaba na 31. prosinca.


Ističu kako je važno osigurati ne samo bolju provedbu Zakona nego i više mira i sigurnosti ljudima i životinjama te smanjiti broj ozljeda od petardi.