Petak, 21. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

NOVA ISTRAGA

Po nalogu EPPO-a uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva sumnjiči se za prevaru u sadnji tulipana

Autor: P.N./HINA

29.02.2024. 11:33
Po nalogu EPPO-a uhićen Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva sumnjiči se za prevaru u sadnji tulipana


Po nalogu Ureda javnog europskog tužitelja (EPPO), uhićen je poduzetnik, bivši šef Croatia osiguranja i bivši ministar gospodarstva Hrvoje Vojković, ekskluzivno doznajeRTL Danas.


Vojković je uhićen na sjeveru Istre i tijekom dana će ga prepratiti u Zagreb u sjedište europskog tužitelja gdje će dati svoj iskaz.


Kako se neslužbeno doznaje uhićen je zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja poslovne isprave, a sumnja se da je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio.
Navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.


Vojković je karijeru počeo 1990. s poslovnim partnerom Dejanom Košutićem, unukom prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana. Tvrtka Rubikon bavila se marketingom i financijskim inženjeringom.


Bio član HSLS-a od 1989. godine do 2010. godine. Također je bio član IO ogranka u više mandata, predsjednik Ogranka Podsljeme, potpredsjednik Gradskog vijeća Zagreb, član Malog vijeća HSLS-a, a u veljači 2006. na saboru ujedinjenja izabran je za potpredsjednika HSLS-a.


Ispred HSLS-a obnašao je dužnost ministarstva gospodarstva. Nakon što je napao Darinka Kosora, te rekao za šefa HSLS-a da na svijet gleda “isključivo materijalno”, izašao je iz stranke te je smijenjen s čela Croatia osiguranja.


Uz Vojkovića su se svojevremeno vezale afere, kako za fizičko zlostavljanje bivše supruge, tako i vezano za poslovanje Croatia osiguranja i bespravnu gradnju unutar Parka Prirode Žumberak.


Zanimljivo je i to da je Vojković 2008. godine prodao stan tadašnjem predsjedniku SDP-a Zoranu Milanoviću, koji je je stan u Krajiškoj ulici, od 127 metara četvornih, kupio kreditom od 290 tisuća eura.