Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

uhvatila ga kontrola

Član Domovinskog pokreta isključen iz stranke zbog pokušaja šverca migranata do Zadra

Autor: Hina

28.02.2024. 19:39
Član Domovinskog pokreta isključen iz stranke zbog pokušaja šverca migranata do Zadra

Foto: Facebook/Kristina Stedul Fabac/PIXSELLZbog sudjelovanja u transportu ilegalnih migranata 2022., član Domovinskog pokreta (DP) iz Splita Matej Frane Maslić, trenutačno je isključen iz članstva DP-a na inicijativu predsjednika Ivana Penave, priopćeno je u srijedu iz DP-a. Takvu je odluku Sud časti Domovinskog pokreta donio na temelju informacija o sudjelovanju Maslića u transportu ilegalnih migranata 2022. godine, navodi se u obrazloženju.


“Takvo postupanje sada već bivšeg člana, je ne samo protuzakonito, nego i u izravnoj suprotnosti s temeljnim načelima Domovinskog pokreta te će nakon utvrđivanja svih činjenica biti poduzete odgovarajuće mjere na svim razinama stranke,” poručili su iz DP-a.


Dodaju kako je netočna i zlonamjerna informacija da se radi o ”istaknutom članu DP-a” jer Matej Frane Maslić u Domovinskom pokretu nije obnašao ni jednu od vodećih funkcija, niti na jednoj razini Domovinskog pokreta
S obzirom na cijeli politički kontekst i sada pristigle informacije, iz DP-a kažu da će ‘pokušati utvrditi pozadinu cijelog slučaja, i sve njegove aktere, i izvan DP-a’.


‘Ovako odlučno, jasno i trenutačno postupili smo i postupat ćemo u svakom drugom slučaju, o kome god se radilo i u budućnosti’, dodaju u priopćenju.


Uhvaćen u (ne)djelu


Napominju kako Domovinski pokret im više od 10.000 članova, te je predan nalog tijelima stranke, na svim razinama, da provedu nužne provjere svih članova vezano uz politiku nulte tolerancije DP-a na svaki oblik protuzakonitog djelovanja, te na svaki oblik postupanja koji je suprotan politici i sustavu vrijednosti DP-a.


Dalmatinski portal danas je objavio da je Maslić  u ožujku 2022. uhvaćen kako u kombiju riječkih registracija šverca petoricu Turaka, koji su ušli u Hrvatsku izbjegavajući graničnu kontrolu.


Maslić je, kako navodi taj medij, u posao ušao s dvojicom mlađih punoljetnika koji su s trećim optuženikom, također mlađim punoljetnikom, prethodno uspješno odradili dvije ture s osmoricom turskih državljana.


Optužnica Državnog odvjetništva tereti ih da su iz koristoljublja omogućili drugim osobama nedozvoljeno se kretati u Republici Hrvatskoj. U činjeničnom opisu navodi se da su u nakani pribavljanja protupravne imovinske koristi, zajednički i dogovorno, za iznos od minimalno 500 eura, trebali ilegalno prevesti strane državljane do Zadra.


Najzahtjevniji dio posla na sebe je preuzeo Maslić. U Studencima kraj Imotskog ukrcao je u kombi turske migrante, krenuli su put obale, ali ih je već u Šestanovcu zaustavila policija, objavio je Dalmatinski portal.