Četvrtak, 7. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

ZASTRAŠUJUĆE

Jezivi TikTok izazovi kobni i za djecu u Hrvatskoj

Autor: Hina

02.10.2023. 10:30
Jezivi TikTok izazovi kobni i za djecu u Hrvatskoj

Foto: PixaHive’TikTok izazovi’ kobni su i za djecu u Hrvatskoj, piše u ponedjeljak Večernji list, upozoravajući na zastrašujući trend među tinejdžerima željnim dokazivanja.


Zbog privida neranjivosti, želje da se uklope, potrebe da dokažu da su hrabri, skretanja pozornosti s nečega za što smatraju da nisu dovoljno dobri, na nešto u čemu bi, po njihovu mišljenju, mogli dobiti priznanje vršnjaka, nametnutog trenda i potpuno nerazumljivog objašnjenja sažetog u banalnoj rečenici “svi to rade” mladi, nerijetko 14 i 15-godišnjaci, mahom odgovaraju i kopiraju izazove objavljenje na TikToku. Opasne izazove. Toliko opasne da završavaju tragično.


Novi slučajevi potresli su i Hrvatsku ovih dana.
Ta zastrašujuća pošast prisutna je već nekoliko godina u čitavom svijetu. Nekadašnji vršnjački problemi prebacili su se u online okruženje, snimljeni pred kamerama i dobili nezapamćene razmjere – do tragedije koja paralizira obitelj. Samo društvena mreža TikTok broji milijardu korisnika.


Nasilni izazovi kao da nemaju granica, a sve zbog povećanja popularnosti i klikova u virtualnom svijetu. TikTok izazovi mogu biti svakakvi: uzimanje jasno definiranih tableta, u šest puta većoj količini od dozvoljene koja izaziva halucinacije ili da jedna osoba skoči u zrak, a druge dvije joj pri skoku udaraju u noge kako bi izgubila ravnotežu.


Tu si i izazovi guranja novčića iza punjača koji je uključen, kušanja slatkiša obloženih tekućim dušikom, objavljivanja kompromitirajućih videa druge djece, do izazova u kojem se veže remen oko vrata i steže sve dok se ne akter ne onesvijesti.


Potom se vršnjaci tjeraju rezati dijelove tijela žiletom ili nožem ili je “izazov” staviti što više predmeta u usta ili pasti i ozbiljno se ozlijediti. Posljedice su samoubojstva, gušenja, trajna tjelesna oštećenja, otrovanja, zatajenja organa. U TikToku su toga problema odavno svjesni.


Lani su njihovi su glasnogovornici izjavili da su sadržaji takve prirode zabranjeni i bit će uklonjeni ako se pronađu. No prije nego li ih oni uopće pronađu i uklone, djeca diljem svijeta, pa i u Hrvatskoj, već su pokušala izvesti opasan izazov, piše novinarka Večernjeg lista Lana Kovačević.