Četvrtak, 22. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

prvi hrvatski Rafale

’12 aviona koje smo kupili dostatni su nam za idućih 30 godina’

Autor: P. N.

02.10.2023. 11:54
’12 aviona koje smo kupili dostatni su nam za idućih 30 godina’

Foto: J. Montreur/MORHU bazi Francuskog ratnog zrakoplovstva Mont-de-Marsan danas će se održati svečana ceremonija primopredaje prvog višenamjenskog borbenog aviona Rafale Hrvatskoj, odnosno prijenos vlasništva između Republike Francuske i Republike Hrvatske.


MORH je priopćio kako su, uoči primopredaje prvog aviona u Francuskoj, pripadnici Francuskog ratnog zrakoplovstva i Oružanih snaga Republike Hrvatske izvršili posljednje pripremne radnje za njihovo preuzimanje. Današnjoj svečanoj ceremoniji nazočit će ministar obrane Mario Banožić zajedno s predstojnikom Ureda predsjednika Vlade Zvonimirom Frka-Petešićem i potpredsjednikom Vlade i ministrom hrvatskih branitelja Tomom Medvedom, kao i izaslanstvom Oružanih snaga Republike Hrvatske na čelu s načelnikom Glavnog stožera OS RH admiralom Robertom Hranjem.

Odlukom Vlade Republike Hrvatske od 28. svibnja 2021. ponuda Francuske određena je kao najpovoljnija te su 25. studenoga 2021. potpisani tehnički dogovor i tri ugovora s tvrtkama Dassault Aviation, MBDA France i Safran Electronic & Defense, čije će se plaćanje provesti u šestogodišnjem razdoblju od 2021. do 2026. godine.


“Ukupna vrijednost Tehničkog dogovora i sva tri ugovora je 999.068.493 eura, odnosno 1.152.496.307 eura s procijenjenim troškovima indeksacije cijena i PDV-om. Financijska sredstva bit će osigurana u proračunu Ministarstva obrane.


Sukladno ugovorima od Francuske Republike nabavlja se 12 korištenih aviona Rafale F3-R (deset jednosjeda i dva dvosjeda), u istom standardu kao i avioni koji se koriste u Ratnom zrakoplovstvu Francuske Republike.


Uz 12 aviona dolazi i simulator letenja koji će omogućiti cjelovit spektar obuke i validaciju taktike, zemaljska i ispitna oprema, pričuvni dijelovi i sveobuhvatna potpora ovlaštenih predstavnika tvrtki proizvođača u Francuskoj i Hrvatskoj.


Cjelokupna potpora ugovorena je do zadnjeg kvartala 2026. kao i jamstvo u trajanju od 12 mjeseci po isporučenom avionu, motoru, opremi i pričuvnim dijelovima”, priopćio je MORH.


Prema stručnim projekcijama korištenja u Hrvatskome ratnom zrakoplovstvu, nabava tih, u potpunosti NATO kompatibilnih aviona, dostatna je za idućih 30 i više godina, a operativna uporaba aviona Rafale u Francuskom ratnom zrakoplovstvu planirana je do 2060. godine, objavilo je Ministarstvo obrane.