Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

hrvatski PREMIJER

Plenković objasnio izjavu o Hrvatskoj u 15 najrazvijenijih zemalja

Autor: Portal Novi list

22.02.2023. 13:39
Plenković objasnio izjavu o Hrvatskoj u 15 najrazvijenijih zemalja

Foto: Davor Kovačević/NLPredsjednik Vlade Andrej Plenković sudjelovao je na svečanosti otvorenja Regionalnog distribucijskog centra Osječko-baranjske županije za voće i povrće, koji je nazvao izvanrednim projektom.


Podsjetio je i da je prije tri mjeseca otvorena nova dionica autoceste, a najavio je, prenosi N1, još jednu dionicu do kraja ove godine. Rekao je kako smatra da će brojni projekti ublažiti gospodarsku i demografsku situaciju na istoku Hrvatske i dovesti do toga da mladi ostaju u domovini.


Okupljenim novinarima potom je odlučio pojasniti svoju raniju izjavu prema kojoj je Hrvatsku smjestio u krug 15 najrazvijenijih zemalja svijeta.


“Već dva mjeseca govorim istu rečenicu..”
“Već dva mjeseca govorim istu rečenicu, ako netko ne zna neka ode na internet i pogleda kojih je 15 zemalja istodobno u NATO-u, EU-u, Schengenu…


Nema novosti, stvar je poznata, to znači da smo našim reformama, odgovornim upravljanjem financijama, strukturnim reformama (…) i osiguravanjem sredstava za razvoj, stvorili pretpostavke da četvrto desetljeće hrvatske samostalnosti bude ono u kojemu dostižemo prosjek standarda razvijenih zemalja.


To je za one koji žele znati više”, kaže premijer na pitanje da pojasni svoju raniju izjavu da je Hrvatska jedna od 15 najrazvijenijih zemalja.


Plenković je ponovno podsjetio na mjere koje je njegova Vlada provela i kojima je, kako kaže, osigurala sigurnost opskrbe energentima i dovela do smanjenja cijena.


“Svi vi imate jeftiniju struju i benzin zahvaljujući Vladi”


“Vlada je u krizi bez presedana isplaćivala plaće privatnom sektoru, makla im je brojna davanja, ograničila je cijenu derivata. Morate znati, svi vi imate jeftiniju struju i jeftiniji benzin zahvaljujući odlukama Vlade.


To isto se događa ljudima u gospodarskom sektoru, od kojih mnogi zahvaljujući našim odlukama plaćaju manje iznose u milijunima samo za struju”, rekao je Plenković, pa dodao:


“Nama se ne čini da bi trebalo doći do nekog značajnijeg porasta cijena. Cijeli tim Vlade radi na pripremi mjera nakon 1. travnja, razgovarat ćemo s gospodarskim subjektima.


Cijelo vrijeme činimo da teret gospodarske krize bude manji za građane. To je dio naše politike”, kaže.


O narodnim obveznicama


Što se tiče narodnih obveznica, premijer kaže kako su ciljevi jasni: izdati obveznice u iznosu od milijardu eura i omogućiti po prvi put građanima da ulažu u nešto takvo.


“Prilika je da se uloži u državnu obveznicu pod boljim uvjetima nego što je držati štednju u nekoj komercijalnoj banci. Vjerujem da će biti veliki odaziv”, rekao je premijer naglašavajući da je riječ o tome ima li netko povjerenja u državu ili ne.


Neki ministri, poput potpredsjednika Vlade Olega Butkovića, neće kupiti obveznice, a premijer kaže da on hoće, ministar financija i gospodarstva hoće…


“Mi nikoga ne možemo prisiliti što da radi sa svojim ušteđevinom. Ovo je pokazna vježba reputacijske snage Hrvatske koja je u 15 najrazvijenih zemalja”, ponavlja.


Čega će se odreći u korizmi?


Na pitanje čega će se odreći u korizmi, prenosi N1, Plenković kaže da mu je cilj “što manje jesti”.


Što se tiče iseljavanja iz istočnog dijela zemlje, Plenković kaže da nije riječ o neobičnom procesu jer su isto prošle i brojne druge zemlje kad je stanovništvu omogućeno slobodno kretanje i zapošljavanje.