Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

ŠEF HDZ-A

Plenković: Milanović sad zove okolo ljude koji svi zovu mene. Ljude zbunjuje, laže

Autor: Hina

18.04.2024. 15:00
Plenković: Milanović sad zove okolo ljude koji svi zovu mene. Ljude zbunjuje, laže

Foto: ReutersDan nakon parlamentarnih izbora Andrej Plenković, šef HDZ-a i dosadašnji premijer, koji je relativni pobjednik sa 61 osvojenim mandatom, otputovao je u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.


Prvi dan summita Plenkovića je zastupao slovenski premijer Robert Golob, a čelnici članica EU-a raspravljali su o vanjskopolitičkim temama i odobrili nove sankcije iranskom režimu.


Drugi dan summita posvećen je gospodarskim pitanjima – budućnosti jedinstvenog tržišta EU i konkurentnosti europskog gospodarstva.
“EU želi jačati konkurentnost i imati politike koje će snažiti njezino gospodarstvo”, rekao je Andrej Plenković, prenosi N1.


Istaknuo je da se javila ideja “pete slobode”.


“Četiri osnovne slobode su kretanje roba, kapitala, usluga i ljudi, a kao peto bi bilo slobodno kretanje svega vezanog uz obrazovanje, istraživanje i digitalnu budućnost”, rekao je.


Dobili 100.000 glasova više


Komentirajući rezultate izbora rekao je da je HDZ dobio 100.000 glasova više nego na prošlim izborima te dodao: “Kolege žele da Hrvatska nastavi putom političke stabilnosti, da brzo radimo na slaganju vlade.


Rekao sam da ću otići malo ranije u Zagreb prije kraja ove rasprave, da krenemo u razgovore s političkim partnerima i potencijalnim partnerima za sastavljanje većine i vlade.


Mi u HDZ-u smo jako zadovoljni, treći put smo uvjerljivi pobjednici na izborima. Pobijedili smo u 9 od 11 izbornih jedinica. U Rijeci i Istri nismo prvi, pobijedili smo u svim zagrebačkim jedinicama.


Ova pobjeda je ostvarena na enormnoj izlaznosti kakvu nismo imali godinama. Izlaznost u Zagrebu je 70 posto i time smo anulirali tezu da HDZ pobjeđuje samo kad je slaba izlaznost. Nekoliko mandata nam je proklizalo.”


“Hrvatski narod je rekao svoje u bizarni dan koji je odabrao Milanović čime je naštetio rastu BDP-a, o tome je govorio i HUP. Milijuni eura mu očito nisu bili bitni.


Napravio je političku protuustavnu sabotažu i diverziju, upleo se suprotno nadležnosti predsjednika u utrku za Sabor, grubo povrijedio svoje ovlasti. Svi koji ga podržavaju, krše Ustav, ali ta njegova diverzija je propala, dekridibilizirao se jer više nije predsjednik svih hrvatskih građana.


Tko ne dolazi u obzir?


Kandidat je pa nije… Sad zove okolo ljude koji svi zovu mene, ljude zbunjuje, laže. Poručujem partnerima da mu ne vjeruju ako ih zove, ponaša se neodgovorno i bizarno.


Mislim da je jako naštetio SDP-u. Uništio je čovjeka koji je četiri godine uzaludno bio predsjednik SDP-a. Napravili su smiješni skeč, dekredibilizirali SDP, pretpostavljam da će se ondje birati novo vodstvo jer ovo nije za ozbiljnu političku stranku.


Iskoristit ćemo pravo pobjednika razgovora s drugim akterima. Onaj koji je dobio 61, dobio je relativnu većinu. Dogovorit ćemo s partnerima za koje smatramo da mogu sudjelovati u našem programu, jer program se sastavlja tako da mali partneri prihvaćaju konture programa velike političke stranke, i tako će biti sada.”


Komentirajući tko ne dolazi u obzir u postizbornoj koaliciji rekao je: “Isključivi su ljudi koji su otvoreno podržavali Milanovića u raboti koja je naštetila i njemu i onima koje je htio podržati. Oni ne čestitaju na pobjedi.


Nakon što su se zatvorila birališta, nitko nije čestitao pobjedniku, to su valjda naučili od Milanovića. Taj kompleks ga očito progoni. Od njega se prepisuje najgore.


Pozivam sve političke aktere da spuste ton, kampanja je gotova, narod je rekao što misli. Neka se ponašaju kao svi drugi akteri u drugim demokracijama kad se izbori završe.


Čestita se pobjedniku i razgovara se dalje, a ne radi se na tome da oni koji nisu dobili većinu, huškaju neke male stranke – ajmo mi sastaviti koaliciju kvazinacionalnog spasi protiv onoga koji je dobio najviše. Tako to neće ići, poručujem to.”


“Da su oni dobili 60, ja bih im čestitao”


Rekao je da se čuo s “puno ozbiljnih stranaka i ljudi” i dodao o Rijekama pravde: “Da su oni dobili 60, ja bih im čestitao.”


O koaliciji s Domovinskim pokretom rekao je: “HDZ ima statut, deklaraciju, poziciju na desnom centru gdje ga je stavio Tuđman. Tu se nalazi i naša europska obitelj.


Da smo dobili 76, rekli bismo da nemamo što razgovarati. Kada dobijete manje, onda razgovarate i nastojite konvergirati u sastavljanje programa vlade.


Razgovarat ćemo s onima koji su voljni, ozbiljni… Ne plašite se, neće vam se ništa dogoditi. Ako surađujete s HDZ-om, neće vas nitko više voljeti. Čega se sramite? Moramo neke barijere prelaziti… Moramo podići političku kulturu na višu razinu.”


Da nije bilo proklizavanja ovih nekoliko mandata, vlada bi bila formirana jučer, dodao je.


“Nema teoretske šanse da oni formiraju vladu, niti bi to bilo u redu. Sljedećih ćemo se dana posvetiti razgovorima. Narod nije dao povjerenje poraženima.


Ako mi u Zagrebu pobijedimo, onda je i narod Zagreba za HDZ. To moraju svi osvijestiti, moraju smanjiti ton. Pogriješili ste, kršili ste Ustav, govorili o vladi nacionalnog spasa…


Stupidna je teza o porobljenim institucijama jer onda ni EPPO ni DORH ne bi pokretao postupke protiv bilo koga, a kamoli protiv visoko profilnih slučajeva.”