Srijeda, 27. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

NIJE DALEKO

Plenković blizu dvotrećinskoj većini za obuku Ukrajinaca

Autor: Hina

14.12.2022. 08:00
Plenković blizu dvotrećinskoj većini za obuku Ukrajinaca

Foto: Ministarstvo obrane UkrajineVlada Andreja Plenkovića nije daleko od osiguranja dvotrećinske većine koja bi u petak trebala u Saboru izglasati odluku o dolasku određenog broja ukrajinskih vojnika na obuku u Hrvatsku.


 


Trenutačno se čini da su veće šanse da najmanje 101 zastupnik podrži odluku koja je podijelila hrvatsku politiku, kao i, sudeći po rezultatima anketa, građane, nego da ona ne prođe.
 


Ali, nije to još posve sigurno jer upitno je koliko će zastupnika pojedinih oporbenih klubova slijediti stav vodstva da je potrebno dići ruku i za ovaj oblik pomoći Ukrajini.


Ponajprije se to tiče Kluba zastupnika Socijaldemokrati s 18 članova, a zatim i Domovinskog pokreta i Za pravednu Hrvatsku. IDS je, s druge strane, jučer objavio da će njihova tri zastupnika jedinstveno glasovati – za.


Misija EUMAM


– Vodili smo se, prije svega, onima kojima je ova misija namijenjena, zemlji koja trpi agresiju i bori se za svoju cjelovitost i teritorijalnu neovisnost.


Za nas je to moralno pitanje, s obzirom na recentnu povijest Hrvatske i ono što se događalo u Domovinskom ratu. Znamo koliko je nama u tom trenutku svaka pomoć trebala, izjavio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.


Podsjetio je da je Hrvatska i dosad pružala vojnu podršku Ukrajini, kroz oružje, opremu i streljivo te da zato ne može biti sporno ni sudjelovanje u misiji EUMAM.


– Ne možete biti solidarni napola. Ili ste solidarni, ili niste, zaključio je Paus.


S tri glasa IDS-ovaca, potpora obuci Ukrajinaca, zajedno s pripadnicima vladajuće koalicije, raste na 80 zastupnika. Kada bi im se pridružili svi iz Kluba Socijaldemokrati, nedostajala bi još samo tri glasa do dvotrećinske većine.


Socijaldemokrati su jučer poslijepodne imali sjednicu stranačkog Predsjedništva, ali unaprijed su najavili da stav koji će zauzeti neće službeno komunicirati sve do glasovanja u petak.


Izvjesno je, međutim, da će odluka Socijaldemokrata biti u prilog participiranja Hrvatske u misiji EUMAM. No, od 18 članova ovog Kluba, šestero ih nije u stranci Socijaldemokrati.


Nadalje, Franko Vidović koji to jest jučer je izjavio za N1 televiziju da u petak uopće neće sudjelovati u glasovanju u Saboru. Sve to znači da bi Vlada i uz potporu Socijaldemokrata ipak morala namaknuti nekako više od tri glasa kako bi se Ukrajinci mogli doći obučavati u Hrvatsku.


Dakle, glasovi troje zastupnika Kluba Za pravednu Hrvatsku, koje je javno obećao njihov predsjednik Milan Vrkljan, neće biti dovoljni.


K tome u Saboru kola informacija da Vrkljanova kolegica Ružica Vukovac možda i neće biti za. Uglavnom, važno je što će učiniti i zastupnici ostalih opozicijskih klubova. Predsjednik SDP-a Peđa Grbin kazao nam je da će oni postupiti kao Franko Vidović, neće se izjašnjavati.


– Preuzeli su u Bruxellesu neke obveze, krili su od nas, čak i od predsjednika Republike, kakve točno, a onda su od nas očekivali da to bespogovorno podržimo. Ne može, poštujte proceduru, odrješit je Grbin.


Konačno stajalište


Slično razmišljaju u Klubu zastupnika zeleno-lijevog bloka, koji će sutra iznjedriti svoje konačno stajalište o temi o kojoj konsenzus ne postoji niti unutar nekih stranaka. Ali, Vlada i HDZ vjerojatno ne mogu računati niti na jedno od njih šestero u Klubu.


– Ako se ništa ne promijeni u sadržaju i u načinu donošenja te odluke, a evidentno je da neće, onda mi nećemo biti za, rekla nam je Sandra Benčić, predsjednica Kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka.


U četvrtak će se sastati i Predsjedništvo Domovinskog pokreta, koji u Saboru ima sedam zastupnika. Ranije je predsjednik stranke Ivan Penava govorio da će svi oni moći glasovati po slobodnoj savjesti, ali posljednjih dana se tu nešto mijenja.


Glavni tajnik DP-a Daniel Spajić ističe da će on, baš kao i Penava, svakako biti protiv, zato što »to što premijer predlaže ne bi Hrvatskoj donijelo ništa dobro«.


– Kada je riječ o kolegama, očito je da Plenković ide po Saboru i kupuje ljude i stoga ćemo na Predsjedništvu možda, nakon jednog mirnog razgovora, morati usvojiti stav koji bi bio drukčiji od onog da svatko može glasovati po savjesti.


U četvrtak će na sjednici Predsjedništva biti jasno kakvu tko od nas ima savjest i u skladu s tim ćemo odlučiti, kazao nam je Spajić.


Hrvatski suverenisti su tvrdo protiv primanja Ukrajinaca na obuku u Hrvatskoj, jer, kako upozorava predsjednik stranke Marijan Pavliček, »ne smijemo se petljati tamo gdje nam nije mjesto i izlagati se u situaciji kada nam oružane snage nisu na nužnoj razini«.


Možda će naposljetku sve ovisiti o poziciji kluba u kojem su Anka Mrak Taritaš, Marijana Puljak i Dalija Orešković. Ili o tome što će napraviti zastupnici Dario Zurovec, Damir Bajs i Natalija Martinčević, koji također čine jedan oporbeni klub.


Moguće je čak da presudan bude glas Karoline Vidović Krišto. Ono što je nedvojbeno je da u Banskim dvorima imaju razloga za optimizam, ali tek u trenutku glasovanja znat će se dolaze li zaista Ukrajinci u Hrvatsku kako bi tu stekli određene vojne vještine.