Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

PRELAZAK NA EURO

Oko Nove godine neke mobilne usluge bit će privremeno nedostupne

Autor: Vladimir Mrvoš

24.12.2022. 11:33
Oko Nove godine neke mobilne usluge bit će privremeno nedostupne

Foto: iStockZa korisnike mobilne telefonije i interneta u Hrvatskoj kad je u pitanju 2023. godina, u pravilu ništa se ne mijenja, osim što će račune dobivati u eurima, odnosno dosadašnji račune u kunama po automatizmu će biti obračunati u eurima.


I dalje ostaju sva pravila kao i dosad, odnosno na putovanju u drugu zemlju EU-a ne morate plaćati dodatne naknade da biste se služili svojim mobilnim telefonom, odnosno kad se nalazite u »EU roamingu«.


Pozivi na mobilne i fiksne telefone, tekstualne poruke i pregledavanje interneta, internetski prijenos glazbe i videozapisa naplaćuju se po domaćim tarifama, tj. plaćate istu cijenu kao unutar Hrvatske.
Prijelaz na obračun računa u eurima umjesto u kunama bit će jedina novost za korisnike mobilne telefonije i taj će prijelaz biti bezbolan, osim što će u jednom razdoblju oko Nove godine biti privremeno onemogućen.


Korisnici Hrvatskog Telekoma, primili su, odnosno primit će poruku u kojoj se kaže da će tijekom promjene kuna u eure privremeno biti onemogućena kupovina usluga HT-a.


Tako se od 31. prosinca u 21 sat do 1. siječnja u 23.59 sata neće moći kupovati u webshopu, nadoplatiti bon, aktivirati opcije (uključujući roaming opcije), pristupiti Moj Telekom aplikaciji/portalu i webshopu. Pozivi, poruke i internet radit će nesmetano.


Kad je riječ o uslugama A1, oni su korisnike informirali o prelasku na euro SMS porukom. Tako zbog prelaska na valutu euro od 31. prosinca u 21 sat do 3. siječnja u 23.59 sati u tijeku će biti ažuriranje A1 sustava.


U tom razdoblju mreža će neometano raditi, a onemogućene će biti kupnje na A1 webshopu, aktivacije opcija (roaming opcija, opcija koje uključuju dodatni podatkovni promet i ostale) te pristup Moj A1 aplikaciji i portalu. Iz A1 korisnicima savjetuju da planirane kupnje i aktivacije obave prije 1. siječnja.


Iz Telemacha su obavijestili korisnike da će se zbog uvođenja eura u razdoblju od 31. prosinca do 6. siječnja odvijati nadogradnja sustava za Telemach pretplatnike.


Tijekom radova u svim kanalima neće biti moguće uključivanje i isključivanje tarifnih paketa i opcija (npr. roaming paketi, data paketi) te kupovina dodatnih sadržaja, pa savjetuju korisnike da sve potrebne izmjene na pretplatničkoj liniji izvrše najkasnije do 30. prosinca.