Srijeda, 29. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

PROBLEMI NA BIRALIŠTIMA

Ogorčeni birači koji su morali po plave potvrde: “Da me u dva mjeseca nisu stigli staviti na popis birača, sramota!”

Autor: P. N.

17.04.2024. 15:50
Ogorčeni birači koji su morali po plave potvrde: “Da me u dva mjeseca nisu stigli staviti na popis birača, sramota!”

Foto: ScreenshotNakon što je više građana stigavši u srijedu na biračko mjesto, otkrilo da su im osobne iskaznice istekle ili su smatrali da mogu glasati i uz predočenje putovnice kao važećeg identifikacijskog dokumenta, iznenadili su se kad su shvatili da glasati ipak – ne mogu.


Državno izborno povjerenstvo ponovilo je u srijedu kako birači bez važeće osobne iskaznice i oni koji nisu podigli nove iskaznice, glasuju uz potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu koju ishode u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu. Tom potvrdom birači bez važeće iskaznice na biračkom mjestu dokazuju svoje biračko pravo, naglasio je DIP, podsjećajući da su u izvatke iz popisa birača upisani birači s važećom osobnom iskaznicom.


Dio građana je predao zahtjev za produženje osobne iskaznice, no ili je nije podigao ili je stigao s “običnom” potvrdom da je iskaznica u izradi, što također nije bilo dovoljno kako se ispostavilo.
Reporterka televizije N1 Vanja Kranic obišla je područni Gradski ured Trešnjevka i razgovarala s građanima koji su ondje morali čekati svoju “plavu potvrdu”.


Maja Kelbas našla se u doista neobičnoj situaciji nakon što se prije dva mjeseca razvela, ponovno promijenila prezime u djevojačko, no na biračkom popisu nije bila upisana.


“Friško sam rastavljena i mijenjala sam prezime. Prije dva mjeseca sam mijenjala osobnu iskaznicu i to po žurnom postupku, odmah sam je podigla. Dobila sam novu osobnu, došla sam tu po potvrdu”, rekla je Kelbas pa dodala:


“Potvrdu ne mogu dobiti, mogu glasati, ali pod starim udatim prezimenom, ne novim djevojačkim. Rekli su mi da se javim za tjedan dana, da je to njihova greška i da pod novim prezimenom ne mogu glasati. Oni po OIB-u vide novo i staro prezime, ali mi ne mogu izdati potvrdu jer je drugo prezime. Sad ću opet zvati DIP. Sve skupa da me u dva mjeseca nisu stigli staviti na popis birača, sramota”, rekla je Kelbas za televiziju N1.


Druga građanka s kojom je pričala reporterka televizije N1 rekla je da se radi o njezinoj grešci: “Istekla mi je osobna. Shvatila sam danas, moja greška. Jako je brzo gotovo, ali je gužva.”


Uglavnom svi potvrđuju isto – u gradskom uredu na Trešnjevci je gužva, ali dosta ljudi radi i sve se brzo rješava.


“Sve sam imala uredno. Imam putovnicu koja vrijedi do 2031., a osobna mi je istekla prije mjesec dana i nisam je produžila zbog noge u gipsu. Potvrda je besplatna, ali 45 minuta se čeka”, rekla je je jedna građanka za televiziju N1.