Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

PLAVE POTVRDE

DIP zatražio očitovanje Ministarstva zbog greške u Registru birača

Autor: Hina

17.04.2024. 14:05
DIP zatražio očitovanje Ministarstva zbog greške u Registru birača

Foto: Luka JeličićDržavno izborno povjerenstvo (DIP) ponovilo je u srijedu kako birači bez važeće osobne iskaznice i oni koji nisu podigli nove iskaznice, glasuju uz potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu koju ishode u nadležnom upravnom tijelu u županiji, odnosno Gradu Zagrebu


Tom potvrdom birači bez važeće iskaznice na biračkom mjestu dokazuju svoje biračko pravo, naglasio je DIP, podsjećajući da su u izvatke iz popisa birača upisani birači s važećom osobnom iskaznicom.


Zahvaljujući tzv. plavoj potvrdi, 1.600 birača s isteklom osobnom iskaznicom uspjelo je ostvariti svoje biračko pravo, rekao je u podne za Hrvatski radio potpredsjednik DIP-a Damir Kontrec.
DIP navodi i da je zaprimio upite više birača koji nisu bili upisani u izvatke iz popisa birača, a imaju važeću osobnu iskaznicu, „navodno se radi o većem broju birača koji nakon poziva MUP-a, nisu podigli nove osobne iskaznice“.


„I ti birači, da bi mogli ostvariti svoje biračko pravo, trebaju ishoditi potvrdu za glasovanje, tzv. plavu potvrdu“, ističe DIP koji je na svojoj mrežnoj stranici objavio popis nadležnih upravnih tijela u županijama i Gradu Zagrebu za izdavanje tih potvrda.


Identitet i jednih i drugih birača birački odbor utvrdit će uvidom u javnu ispravu s fotografijom (osobna iskaznica, putovnica).


Vezano uz navedeno, DIP je zatražio očitovanje ministarstva unutarnjih poslova i pravosuđa i uprave.