Nedjelja, 24. rujna 2023

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PROMJENA RETORIKE

Odnosi Zagreba i Beograda u zadnja su dva mjeseca zamjetno otoplili

Autor: Hina

15.03.2023. 15:17
Odnosi Zagreba i Beograda u zadnja su dva mjeseca zamjetno otoplili

Foto: Davor Kovačević/NLKada su 6. siječnja iznenadno u Zagreb, na prijem Srpskog narodnog vijeća u povodu pravoslavnog Božića, stigla tri srbijanska ministra na čelu sa šefom diplomacije Ivicom Dačićem, u namjeri da potaknu poboljšanje izrazito loših političkih odnosa između dviju država, nije bilo jasno može li se išta očekivati od toga.


Bilo je, naime, u prošlosti niz sličnih inicijativa koje su se, međutim, brzo ispuhale. Možda će se to na koncu dogoditi i s ovom najnovijom, koju je pokrenuo predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, ali u nešto više od dva mjeseca neki su pomaci ipak zabilježeni.


Tri tjedna nakon što su »popili kavu« u Zagrebu, Dačić i njegov hrvatski kolega Gordan Grlić Radman sastali su se u Subotici, a sutra će njih dvojica sudjelovati u radu konferencije »Bilateralni odnosi Srbije i Hrvatske – ka novoj dinamici«, koju u Beogradu organiziraju Zaklada Hanns Seidel, povezana s bavarskim CSU-om, i lokalni Centar za vanjsku politiku.
Grlić Radman, doduše, neće otputovati u Beograd nego će se, kako je najavljeno, u konferenciju uključiti putem platforme Zoom. Ali, HDZ-ov saborski zastupnik Davor Ivo Stier, predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac i povjesničar Tvrtko Jakovina na licu mjesta će govoriti o perspektivi srpsko-hrvatskih odnosa.


U Beogradu će ih, osim Dačića, dočekati i ministrica europskih integracija Tanja Miščević te Tomislav Žigmanov, ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog u Vladi Ane Brnabić.


Posebna vrijednost


Razgovarali smo jučer tim povodom sa Žigmanovom koji pozitivnim ocjenjuje razdoblje koje je u odnosima Beograda i Zagreba uslijedilo nakon dolaska Dačića početkom siječnja na prijem SNV-a.


– U ova dva mjeseca u srpskoj javnosti se radikalno smanjio broj negativnih poruka o Hrvatima. Zaista je primjetna promjena narativa o hrvatskom narodu.


Jasno je da odnosi s Hrvatskom nisu glavna tema u Srbiji, to su Kosovo, odnos prema ratu u Ukrajini i Rusiji, ali unatoč tome, vlasti su utjecale na to mijenjanje retorike u društvu kad su Hrvati u pitanju.


Ne bi bez toga to bilo moguće, rekao nam je predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini. Već samo to što Žigmanov spominje prilično je opipljivo postignuće recentnog pokušaja popravljanja odnosa susjednih država, a uskoro bi trebalo, smatra srpski ministar, riješiti i neke konkretne probleme.


Primjerice velike zastoje u kamionskom prijevozu na graničnim prijelazima i poboljšanje prometne infrastrukture na relaciji Beograd – Zagreb.


– Naravno, nismo naivni, nismo mislili da će se za dva mjeseca riješiti problem nestalih i drugi koji opterećuju naše odnose. Ide se postupno, ali temeljito, a ponavljam, već sada je u Srbiji očita suzdržanost u narativu prema Hrvatima, zaključuje Žigmanov.


S njim se u potpunosti slaže predsjednik SDSS-a Pupovac.


– Činjenica je, a tome pridajem posebnu vrijednost, da je u javnosti došlo do smanjenja negativnih poruka iz Hrvatske prema Srbiji i obratno.


Opći animoziteti koji su se ranije mogli registrirati u medijima, a koji su se onda pretvarali u negativne poruke prema pripadnicima dvaju naroda koji kao manjina žive u Hrvatskoj, odnosno Srbiji, u značajnoj mjeri više nisu prisutni.


Ima i dalje u hrvatskim medijima analitičko-kritičkih tekstova prema Srbiji i u srpskim medijima takvih tekstova prema Hrvatskoj, što je normalno, ali nema više kampanja koje su dugo širile lošu atmosferu.


To je uglavnom zaustavljeno i to ne spontano, nego kao posljedica djelovanja obje vlasti na poboljšanju bilateralnih odnosa, naglašava Pupovac.


Sastanak u Davosu


U kontekstu poteza koje vuku ključni dužnosnici dviju država, on ističe sastanak što su ga nedavno u švicarskom Davosu imali premijer Andrej Plenković i srpski predsjednik Vučić.


– Taj je sastanak poprilično trajao, prošao je u dobroj atmosferi koju su apostrofirala obojica, a raspravljene su brojne teme.


Koliko znam, razgovarale su već i komisije za nestale Srbije i Hrvatske, a dogovoreni su i sastanci predstavnika ministarstava vanjskih poslova, gospodarstva i znanosti, što je velik napredak u odnosu na četiri godine odsustva bilo kakve suradnje, kazao nam je predsjednik SDSS-a.


U predstojećem razdoblju Pupovac izdvaja rad na realizaciji ideje Žigmanova i njega o formiranju fonda iz kojeg bi se financiralo »unapređivanje zaštite prava nacionalnih manjina i stvaranje ekonomskih, socijalnih i kulturnih pretpostavki života tih manjina u Hrvatskoj i Srbiji, naročito u pograničnom području«.


– Naš je prijedlog, koji podržavaju i premijer Plenković i predsjednik Vučić, da se osigura i financijska podrška Europske unije za takav fond kojim bi se učvrstila suradnja dviju zemalja, faktora stabilnosti na europskom jugoistoku, najavljuje Pupovac jedan od prioriteta u okviru obnovljene komunikacije vlasti u Srbiji i Hrvatskoj.