Subota, 2. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

Ponesite gotovinu!

Od Stare godine očekuju se problemi s mobilnim bankarstvom

Autor:

16.11.2022. 20:59
Od Stare godine očekuju se problemi s mobilnim bankarstvom

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELLOd dobro upućenog izvora novinari Tportala doznaju da banke, ali i Hrvatska narodna banka i Fina počinju prelaziti na nove, euru prilagođene IT sustave u petak 30. prosinca te se zbog toga očekuju brojne poteškoće. Primjerice, svi nalozi koji se zadaju dan prije Stare godine bit će provedeni isti dan, no svi izvan tog roka bit će provedeni u ponedjeljak 2. siječnja 2023.


‘Naravno, nalozi će biti provedeni pod uvjetom da banke nemaju poteškoća prilikom uvođenja novih sustava. Ako bude problema, može se očekivati da se provedu i kasnije’, govori izvor za Tportal.


Osim toga, od subote 31. prosinca, tj. Stare godine, pa do ponedjeljka 2. siječnja 2023., građani neće moći pristupati mobilnom i internetskom bankarstvu, neće moći provoditi nikakve online transakcije s bankom niti će moći pristupiti većini bankomata.


Plaćanje gotovinom
Platni promet i internetsko bankarstvo trebali bi se vratiti u normalu 2. siječnja, no opet, prilikom provođenja tako opsežnog posla kao što je zamjena cijelog IT sustava u svim bankama može se očekivati da taj posao neće ići glatko. Veliko je i neodgovoreno pitanje hoće li cijelo vrijeme raditi sustavi kartičnog plaćanja, zbog čega se građanima savjetuje da na vrijeme podignu gotovinu i strpljivo čekaju da prorade svi sustavi.


Drugim riječima, ako ostanete bez goriva i odlučite natočiti auto u povratku s dočeka Nove godine, mogli biste se neugodno iznenaditi jer možda nećete moći platiti karticom, piše Tportal.


Iz Erste banke potvrđuju da će u noći s 31. prosinca na 1. siječnja biti onemogućeno korištenje kartica na bankomatima i prodajnim mjestima, uz što dodaju da je zamjena kune eurima toliko kompliciran posao da su s pripremama počeli još prošle godine. ‘Građanima savjetujemo da u tom kratkom razdoblju plaćaju gotovim novcem.


Osim toga, usluga online bankarstva George neće biti dostupna od večernjih sati 31. prosinca 2022. do poslijepodnevnih sati 2. siječnja 2023.’, navode iz Erste banke.


Od 5. prosinca do 15. siječnja podizanje bez naknade


Također dodaju da će zbog prilagodbe radu s novčanicama eura pojedini bankomati od 1. prosinca 2022. do 14. siječnja 2023. biti izvan funkcije, zbog čega će na internetu objaviti popis bankomata koji će se koristiti. Dodaju i važnu informaciju da se od 5. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023. neće naplaćivati naknada za podizanje gotovog novca na bankomatima drugih banaka u Hrvatskoj pa će u tom razdoblju građani imati na raspolaganju široku mrežu bankomata.


Hrvatska udruga banaka potvrđuje da će plaćanja koja su zadana do 30. prosinca (petak) u 15 sati biti provedena isti dan, a nalozi zadani nakon tog roka bit će provedeni u eurima idući radni dan, odnosno u ponedjeljak 2. siječnja 2023.


Govore da se će zbog prilagodbe na eure ‘digitalne usluge banaka biti dostupne u smanjenom obujmu, uz povremene prekide u radu od kraja 30. prosinca te tijekom 31. prosinca i 1. siječnja, a svaka banka će u skladu s vlastitim planom prilagodbe svoje klijente pravovremeno i detaljno informirati o dostupnosti digitalnih usluga i kartičnog plaćanja’.


Što se nedostupnosti bankomata tiče, podsjećaju da će se građani moći koristiti bilo kojim bankomatom bez naknade sve do 15. siječnja 2023. te da će na svojim internetskim stranicama objaviti interaktivnu kartu na kojoj će svatko moći pronaći najbliži mu bankomat koji radi.