Subota, 22. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

30 C°

Čelnica GLAS-a

Mrak Taritaš: Zakon o pomorskom dobru je kukavičje jaje

Autor: Hina

10.07.2023. 15:00
Mrak Taritaš: Zakon o pomorskom dobru je kukavičje jaje

Foto: Patrik Macek/PixsellČelnica GLAS-a Anka Mrak Taritaš ocijenila je da je prijedlog zakona o pomorskom dobru i pomorskim lukama kukavičje jaje, a da se zakonom ne namjerava riješiti pitanje pomorskog dobra mišljenja je i Selak Raspudić, koja tvrdi da je Plenković rasprodao naše obiteljsko dobro.


“Zakon je kukavičje jaje – riješili su plaže koje su bile najspornije javnosti, sve drugo ostaje neriješeno, čak štoviše, stvorit će brojne druge nove probleme. Bilo je za očekivati da će Plenković zakon poslati ovaj tjedan u Sabor, zajedno sa svim ostalim što je na dnevnom redu, tako da prođe ispod radara”, ocijenila je Mrak Taritaš na konferenciji za novinare.


Da bi se Zakon mogao provoditi mora se osnovati savjet za planiranje i gradnju na pomorskom dobru, savjet za pomorsko dobro i morske luke, usvojiti sedam uredbi, u roku od godinu dana usvojiti Nacionalni plan upravljanja pomorskim dobrom, a vrhunac je da se u roku od dvije godine mora osnovati posebna ustanova za upravljanje pomorskim dobrom, čija će se nadležnost odrediti posebnim zakonom.
Zakon ne definira kako će riješit niz problema, nego će o tome odlučivati razna tijela koja tek treba osnovati, a za neke od njih pisati i posebne zakone, kazala je Mrak Taritaš.


“Vlada će imenovati pojedince koji će o svemu odlučivati, a posebno je to sporno po pitanju bespravne gradnje na pomorskom dobru. Prema zakonu, vrijedit će snimka po kojoj su se legalizirale i građevine, odnosno sve što je napravljeno do 30. lipnja 2011., a o tome hoće li se ozakoniti opet će odlučivati posebna povjerenstva”, navela je.


U obrazloženju se kaže da su prihvatili sve suštinske prijedloge s rasprave o prvom čitanju, što je laž i pokazuje odnos HDZ-ove Vlade prema Saboru, smatra Mrak Taritaš.


Selak Raspudić: Plenković obećao obiteljsko srebro za novac EU


Na Zakon se osvrnula i Mostova Marija Selak Raspudić kazavši da Andrej Plenković nije dobio novac Europske unije na svoje lijepe oči ili vještine pregovaranja nego zato što je rasprodao naše obiteljsko srebro i dao naše pomorsko dobro nizašto.


“Jedina svrha ovog Zakona, koji je preduvjet za novo povlačenje sredstava iz EU, jest ono što je u zakonu ostalo nepromijenjeno, a to nije pristup plažama, što je bila samo dimna zavjesa da se zavara javnost da se oko nečega popustilo”, upozorila je.


Pravo je pitanje, ističe, koncesija na pomorskom dobru, založno pravo i sve što će u budućnosti omogućiti da se pomorsko dobro, koje je opće dobro, ograničava u uporabi gradnjom plutajućim elektrana i različitih energetskih postrojenja od kojih će krupni inozemni kapital imati velike koristi, a Hrvatska mnogo manje i s upitnim posljedicama po ekološku budućnost Hrvatske, a sa sigurnim posljedicama po ograničavanje uporabe pomorskog dobra u Hrvatskoj, kazala je.


To je jedini cilj i razlog zašto se donosi taj zakon, Plenković je obećao naše obiteljsko srebro da bi dobio novac iz EU, a to nikada nije smio učiniti, zaključuje Selak Raspudić.