Srijeda, 4. listopada 2023

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

IZVRSNI SPORTAŠ

Milanovićev sin zbog duple stipendije opet u fokusu javnosti

Autor: Zlatko Crnčec

23.03.2023. 12:10
Milanovićev sin zbog duple stipendije opet u fokusu javnosti

Foto: Željko Hladika/PIXSELLMarko Milanović, sin predsjednika Republike Zorana Milanovića, još uvijek nije potpisao ugovor s Gradom Zagrebom o stipendiji za izvrsnost, stoga još nije dobio ni euro po toj osnovi.


On je aplicirao za ovu stipendiju u listopadu prošle godine u trenutku kada Hrvatski olimpijski odbor (HOO) još nije donio odluku o tome da će mu dodijeliti sportsku stipendiju za 2023. u iznosu od 1.800 eura, odnosno 150 eura mjesečno.


Za ovu drugu stipendiju nije bilo potrebno bilo kakvo apliciranje, već je nju samostalno donio Izvršni odbor HOO-a na osnovu kriterija koji se primjenjuje za sportske klubove i sportaše.
Ove su informacije jučer našem listu priopćili iz Ureda Predsjednika Republike nakon što su u javnost procurile informacije o tome da Milanovićev sin uz stipendiju Grada Zagreba prima još jednu, HOO-ovu.


Pravilo Grada


Do zaključenja ovog izdanja nismo dobili potvrdu Grada Zagreba da Milanović junior još nije dobio nikakva sredstva na ime stipendije za izvrsnost.


Naime, portal direktno.hr otkrio je nedavno da je Marko Milanović dobio stipendiju za izvrsnost Grada Zagreba, a isti je portal u utorak objavio da predsjednikov sin sada može računati na još jednu stipendiju, onu HOO-ovu.


Međutim, Grad Zagreb ima pravilo prema kojem ne dodjeljuje nikome stipendiju tko je već dobiva iz nekog drugog izvora, a da je riječ o sredstvima koja dolaze iz proračuna.


Predsjednikovom sinu krajem prošle godine odobrena je stipendija na natječaju za dodjelu »Stipendije Grada Zagreba za izvrsnost za školsku godinu 2022./2023.’’.


Međutim, u pravilima Grada Zagreba piše i da stipendist ‘’ne može istodobno biti korisnik neke druge novčane stipendije financirane javnim sredstvima’’ te da ‘’kandidati mogu koristiti bilo koju drugu stipendiju do trenutka potpisivanja ugovora o dodjeli stipendije Grada Zagreba’’.


HOO je potvrdio da je »sportaš Marko Milanović na temelju ostvarenog sportskog rezultata odlukom Vijeća Hrvatskog olimpijskog odbora korisnik Razvojnog programa II/1- Programa potpore perspektivnim sportašima, te u 2023. godini zbog pretrpljene ozljede nastavlja koristiti program potpore u iznosu od 75 posto iznosa koji uključuje sljedeće programske aktivnosti: stipendiju, pripreme i natjecanja, korištenje sportskog objekta, osobnu sportsku opremu, specifičnu sportsku opremu, testiranje i dijagnostiku, zdravstvenu skrb, vitaminizaciju i dopunsku prehranu i zdravstveni pregled’’.


Dodali su da je ‘’realizacija navedenih sredstava svih sportaša korisnika HOO-ovih razvojnih programa, pa tako i Marka Milanovića, namjenska sukladno odobrenom sportskom programu sportaša za 2023. godinu, za realizaciju utvrđenih rezultatskih ciljeva u toj godini’’.


Pažnja medija


HOO je potvrdio i da »svi korisnici Programa potpore perspektivnim sportašima primaju 150 eura stipendije mjesečno, odnosno 1.800 eura godišnje za 2023. godinu’’.


Stav Grada Zagreba je da ‘’u trenutku potpisivanja Ugovora o korištenju Stipendije Grada Zagreba kandidati koji su do tog trenutka korisnici stipendija iz javnih izvora drugih stipenditora morat će se opredijeliti: ili će prihvatiti Stipendiju Grada Zagreba i odreći se stipendija drugih stipenditora ili će se odreći Stipendije Grada Zagreba i nastaviti koristiti stipendije drugih stipenditora’’.


Dodali su i da se »stipendija Grada Zagreba za izvrsnost dodjeljuje redovitim učenicima za tekuću školsku godinu na 10 mjeseci. Ostala dva mjeseca učenik više nije korisnik Stipendije Grada Zagreba i u tom razdoblju može primati stipendiju drugih stipenditora’’.


Sporan e-mail ravnateljici gimnazije


Milanovićev sin Marko privukao je pažnju medija nakon što je objavljeno da je predsjednikova supruga Sanja Musić Milanović u lipnju lani napisala e-mail ravnateljici klasične gimnazije u Zagrebu Zdravki Martinić Jerčić u kojem prosvjeduje zbog načina na koji mu je profesorica matematike zaokružila vrlo dobar na kraju trećeg razreda.


Mail je poslan nakon što je ocjena već bila zaključena i u njemu Musić Milanović ni na koji način ne traži da se ona preinači u odličan.


Međutim, nekoliko dana kasnije profesorica je Milanoviću junioru i još nekoliko učenika ipak ocjenu iz vrlo dobrog pretvorila u odličan.


Nakon što se slučaj pojavio u medijima, Ministarstvo obrazovanja je u gimnaziju uputilo inspekciju koja je profesorici izrekla opomenu pred otkaz, ali ta odluka kasnije je bila ukinuta.