Foto: Arhiva ZL
Svi hrvatski restorani, njih deset, koji imaju Michelinovu zvjezdicu zadržali su je, a lista se proširila zahvaljujući Koraku, restoranu nedaleko Jastrebarskog. Taj restoran na Plešivici, koju mnogi od milja nazivaju hrvatskim Champagnom, 11. je hrvatski objekt s tom prestižnom oznakom.
Ukupno 89 hrvatskih restorana dio je nekog od Michelinovih izbora. Uz 11 s jednom zvjezdicom, 14 restorana, a tri su nova, ulazi u sustav Bib Gourmand, dok njih 64, i ta je lista proširena s devet novih objekata, ima Michelinovu preporuku.
Kad je Korak u pitanju, Michelinovi stručnjaci ističu ga kao – veliko otkriće. Uz izvrsne ocjene za kvalitetu svoje kuhinje, dobio je i “zelenu zvjezdicu” kao potvrdu svoje nadahnjujuće predanosti ekološki prihvatljivijoj gastronomiji.
“Uz sklad obiteljske tradicije i osvježavajuće revitalizacije, ovaj restoran nudi posebno ukusnu kuhinju ističući namirnice iz vlastitog vrta i pažljivo odabranih poljoprivrednika kako bi se osigurala izvrsna kvaliteta jela.
Ti stručnjaci, željni dijeljenja životnih priča i ljubavi prema svojoj zemlji, nastoje ilustrirati promjenu godišnjih doba kroz svoje kulinarske kreacije. Odaberite između dvije opcije kušanja – jelo od pet ili osam sljedova – i prepustite se ovom profinjenom iskustvu, dodatno izraženom prvorazrednim prijemom i uslugom sestre kuhara”, ističu u Michelinu.
– Ove su godine inspektori Michelinova vodiča uočili da je sve veća pažnja usmjerena na kvalitetu lokalnih namirnica te je veća predanost kuhara i vlasnika restorana traženju poljoprivrednika u lokalnim ekosustavima.
Bilo da je riječ o restoranima s Michelinovom zvjezdicom ili Bib Gourmand lokalitetima, uvažavanje dobrih proizvoda je prioritet, a timovi su usredotočeni na to da gurmanima ponude gastronomsko istraživanje svojeg područja, donoseći vješti procvat lokalnim proizvodima i plodovima mora Mediterana.
Zemlja je primjer po svojoj istinskoj osjetljivosti prema održivosti te nas zanima vidjeti inspirativne ekološke kulinarske prakse koje će se tamo razviti u budućnosti, naglasio je Gwendal Poullennec, međunarodni direktor Michelinova vodiča.
Kad je riječ o “Bib Gourmand” restoranima, tri su nova. Beštija iz Zagreba, Bugenvila Cavtat te dubrovački Taj Mahal.
Devet novih restorana dobilo je pak preporuku, što znači da su korak do zvjezdice: Marco Polo Dubrovnik, Nicolo Polo Gradac, Mediterranea Hvar, Bòme i PiNKU Fish WineSplit, Konoba Kala i restoran Otok iz Supetra te Balon i El Toro iz Zagreba.
Najveća koncentracija restorana s Michelinovom preporukom je u Zagrebu, ima ih čak 14, Dubrovniku – 9 i Splitu – šest. Iako su neki očekivali, do druge zvjezdice nije stigao ni jedan hrvatski restoran.
Kad je Rijeka u pitanju, osim Hiltonovog Neba sa zvjezdicom, ni jedan jedini restoran nema baš nikakvu Michelinovu oznaku.
najnovije
najčitanije
KK Zadar
Premijer liga, doigravanje
ZADAR JE U FINALU: Dinamo slomljen u završnoj dionici
Hrvatska
VELIKA GESTA BABY LASAGNE
Ravnatelji bolnica zahvalili Baby Lasagni na donaciji
Hrvatska
PREDSJEDNIK
Milanović potpisao zakon; Sabor u petak glasa o povjerenju novoj vladi
Zadar
OBLJETNICA
Odana počast redarstvenicima koji su mučki ubijeni u Pakoštanima prije 29 godina
Crna Kronika
Visoki kazneni sud
Potvrđena presuda fra Šimi Nimcu i bankarici Jasmini Bilonić. Moraju vratiti novce ili – idu u zatvor
Crna Kronika
isključen iz prometa
Vozač BMW-a koji se na Foši zabio u parkirane automobile vozio pijan i bez pojasa!
Zadar
vremenska prognoza
UPALJEN METEOALARM Stiže nam nevrijeme s olujnim jugom!
Zadar
IV. b razred
I nakon pola stoljeća od mature “ekonomisti” nisu štedjeli emocije
Županija
opg žuža
“TVORNICA” U BAŠTICI Hrvati traže domaće jagode, a cijena…
Scena
HIT BABY LASAGNE