Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

MUP

Međunarodnom akcijom uhićen opasni haker s područja Zagrebačke županije

Autor: Hina

09.03.2023. 21:02
Međunarodnom akcijom uhićen opasni haker s područja Zagrebačke županije

Foto: iStockU sklopu međunarodne policijske akcije hrvatska policija uhitila je hakera s područja Zagrebačke županije koji je distribuirao računalni program koji omogućuje potpunu kontrolu nad računalima i pametnim telefonima bez znanja oštećenih osoba, priopćio je MUP u četvrtak.


Kriminalističko istraživanje nad punoljetnim hrvatskim državljaninom iz Zagrebačke županije Služba kibernetičke sigurnosti Ravnateljstva policije provela je zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo protiv računalnih sustava, programa i podataka  – Zlouporaba naprava.


Potvrđeno je da je osumnjičenik od 22. svibnja 2012., kao administrator web stranice www.worldwiredlabs.com distribuirao zlonamjerni računalni program RAT (Remote Access Trojan) “NetWire”, a koji je namijenjen i korišten za počinjenje kaznenih djela, ističe Ministarstvo unutarnjih poslova RH.
Program je korišten za neopažen i neovlašten pristup računalima i pametnim telefonima oštećenih osoba putem udaljene mrežne veze te je počiniteljima omogućio potpunu kontrolu nad uređajima bez znanja oštećenih.


Također je utvrđeno da je osumnjičenik taj program prodavao preko navedene web stranice za iznose od 10 do 1200 američkih dolara, ovisno o periodu trajanja licence za korištenje NetWirea, od mjesec dana na duže.


Tako je ostvarivao protupravnu imovinsku korist koja se još uvijek utvrđuje.


Nalog za zapljenu navedene mrežne stranice odobrio je magistratski sudac SAD-a (United States Magistrate Judge), dodaju u MUP-u.


U nekim zlonamjernim kampanjama počinitelji su koristili NetWire za kibernetičke napade na zdravstvene i bankarske djelatnosti, a zlonamjerni softver koristila je i skupina prevaranata iz Afrike, koji su ga koristili za preuzimanje daljinske kontrole nad zaraženim računalima, navodi MUP RH.


Međunarodne policijske akcije za suzbijanje kibernetičkog kriminaliteta


Nakon kriminalističkog istraživanja osumnjičenik je u srijedu navečer predan policijskom pritvorskom nadzorniku, a protiv njega je podnijeta kaznena prijava Općinskom državnom odvjetništvu Novi Zagreb.


MUP je naveo kako je ovo kriminalističko istraživanje rezultat zajedničkih međunarodnih policijskih napora u suzbijanju kibernetičkog kriminaliteta, a ostvareno je u suradnji i koordinaciji s američkim Saveznim uredom za istrage (FBI – Terenski ured Los Angeles), Federalnom policijom Australije, Kantonalnom policijom Zürich (Švicarska) te EUROPOL-om.


Hrvatska policija u suradnji s partnerskim policijskim agencijama nastavlja prikupljanje i analizu elektroničkih dokaza, istaknuo je MUP RH.