Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

PROMJENA ILI KONTINUITET

Izbori velikih obrata. Birači iduće srijede biraju između Plenkovićeve treće vlade i Milanovićeve Treće republike

Autor: Tihana Tomičić

14.04.2024. 12:45
Izbori velikih obrata. Birači iduće srijede biraju između Plenkovićeve treće vlade i Milanovićeve Treće republike

Foto: Dalibor Urukalovic/PIXSELLDan 17. travnja mogao bi biti “dan velikih valova” – prvi put od 2016. godine postoji mogućnost promjene vlasti, ako se kod građana ‘uhvati’ ideja Zorana Milanovića da umjesto da bude predsjednik – postane premijer.


Sve što smo dosad u ovoj kampanji vidjeli, jest da su ovo izbori velikih obrata – prvo je 15. ožujka kao grom iz vedra neba došao pred javnost predsjednik Milanović i objavio svoju kandidaturu. Onda smo mislili da će odmah dati i ostavku i na izbore krenuti na listi SDP-a. No, pokazalo se da niti će dati ostavku (jer misli da bi do 17. travnja HDZ-ovci mogli zloupotrijebiti funkciju na Pantovčaku koja bi im ostavkom pala u krilo), a niti će biti na listi SDP-a. Jer, Ustavni sud mu je to zabranio.


Tako smo vidjeli opet obrat, pa Milanović sudjeluje na izborima kao svojevrsni ne-kandidat. On jest kandidat za premijera, ali njegovo se ime ne može zaokružiti na izbornom listiću. Dapače, ne bi se trebalo ni spominjati, ali to je ipak nemoguće, pa sudjelujemo u kampanji sličnoj carevom novom ruhu – svi vide i znaju tko je kandidat, ali svi se pravimo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da kandidata nema. Čak i sam Ustavni sud sudjeluje u toj farsi, jer izbore se nisu usudili poništiti, a vjerojatno se neće usuditi poništiti ni njihove rezultate, čak ni ako bude novih Milanovićevih iznenađenja.
Svojevrsni je obrat i da se kampanja umjesto klasičnog prepucavanja Milanovića s Andrejom Plenkovićem svela na sukob s ministrom Olegom Butkovićem, koji danima doista odlično trola predsjednika sa svojom kravicom Milovom. Pažnja je potpuno preusmjerena na Butkovića, a Plenković igra ulogu finog i simpatičnog gospodina kojem prilaze djeca i koji radi selfije sa zgodnim djevojkama.


I onda smo dobili novi obrat, jer čini se da je Milanović odlučio u finišu kampanje dati ostavku kako bi Plenkovića mogao pozvati na sučeljavanje, a to je i glavni motiv njegove (ne)kandidature, da se nađe u izravnom obračunu pred kamerama s njim. No, evo opet Butkovića sa svojom kravicom, rekao je kako Milanović priprema ostavku, koju je svojom objavom osujetio, pa je Milanović i dalje predsjednik. Ostavke opet nema.


Sve do nakon izbora, kad vidi hoće li SDP uspjeti ostvariti relativnu pobjedu. Ako da, kreće u formiranje vlade i daje ostavku. Ako ne, evo ga i dalje na Pantovčaku, kao da se ništa nije dogodilo.


Dakle, u srijedu 17. travnja birači odlučuju jesu li za obrat i promjenu vlasti, ili su za kontinuitet i treću Plenkovićevu vladu. Biraju između Milanovićeve Treće republike i Plenkovićeve treće vlade.


Pokazat će je li im dosta ovih obrata u kojima se možda i teško snalaze, ili dolazi dan velikih valova za Rijeke pravde.