Utorak, 16. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

SNAŽAN RAST INTERESA

Hrvatska je “in” preko bare, američkih turista je 36 posto više nego lani

Autor: Alenka Juričić Bukarica

08.08.2023. 09:30
Hrvatska je “in” preko bare, američkih turista je 36 posto više nego lani

Foto: Luka JeličićNa američkom tržištu Hrvatska je percipirana kao off-the-beaten-path destinacija koja nudi izvrstan gourmet doživljaj i netaknutu prirodu, što su trenutačno ključni motivi putovanja američkih putnika, uz prepoznatljivost kao »filmske« destinacije. Ove godine bilježi se i snažan rast interesa američkih turista za kruzing putovanjima koja uključuju i Hrvatsku.


Vidljivost Hrvatske je ove godine izrazito pojačana u katalozima ključnih tour-operatora koji su Hrvatsku uvrstili u daleko veći broj itinerara.


Istaknula je to Leila Krešić Jurić, direktorica Predstavništva Hrvatske turističke zajednice (HTZ) u SAD-u, govoreći o ovogodišnjem rastu prometa s američkom tržišta. Naime, prilikom nedavnog sastanka Vlade s turističkim sektorom, direktor HTZ-a Kristjan Staničić istaknuo je da se bilježi oporavak dalekih tržišta, pogotovo američkog.
Dok neka bliža tržišta kao što je Njemačka ove sezone »kišu«, čini se da bi Amerikanci mogli nadomjestiti barem dio tog prometa.


Na pitanje koliko Amerikanci putuju u Hrvatsku i što od ponude ustvari najviše traže, direktorica njujorškog predstavništva HTZ-a odgovorila je da je činjenica da je Europa najpopularnija destinacija Amerikanaca što potvrđuje i podatak iz National Travel and Tourism Officea prema kojem su u prošloj godini putovanja u Europu ostvarila udio od više od 20 posto svih putovanja Amerikanaca.


U dosadašnjem dijelu godine prema podacima sustava eVisitor s tržišta SAD-a u Hrvatskoj je ostvareno gotovo 400.000 dolazaka i više od 1,1 milijun noćenja što u usporedbi s istim razdobljem lani predstavlja rast od 36 posto u dolascima te 24 posto u noćenjima.


Usluga smještaja


– Amerikanci Hrvatsku pretežito žele iskusiti kroz uslugu smještaja te zbog toga uglavnom preferiraju hotele visoke razine od 4 do 5 zvjezdica, a posebno su im dragi »heritage« hoteli i renovirani luksuzni objekti u starim palačama, dvorovima ili maslinicima.


Shodno tome ne iznenađuje podatak da su u dosadašnjem dijelu godine Amerikanci najviše posjetili gradove bogate kulture poput Dubrovnika, Splita, Zagreba, Hvara, Zadra i Rovinja, kazala je Krešić Jurić dodajući da je upravo kvalitetna usluga Amerikancima je jedan od najvažnijih kriterija za ugodan boravak i percepciju destinacije te je stoga poznata gostoljubivost Hrvata samo dodatna prednost zbog koje se gosti osjećaju dobrodošlo.


Direktorica predstavništva u New Yorku istaknula je da su razlog odlične posjećenosti, osim atraktivne i raznolike turističke ponude, i promotivne aktivnosti kojim je Hrvatska pozicionirana Hrvatsku kao cjelogodišnja destinacija.


Unatrag godinu dana naglasak je bio na izravnoj komunikaciji i edukaciji putničkih agenata i savjetnika za putovanja, a koji su sve važniji u donošenju odluke američkih putnika o destinaciji, te je na raznim online sastancima i webinarima te sastancima uživo više od 3.000 agenata i savjetnika imalo prigodu izravno čuti o turističkoj ponudi Hrvatske.


– Možemo reći da je želja za putovanjima među Amerikancima bila na visokim razinama i tijekom pandemije, što pokazuju i rezultati koje je u tom razdoblju ostvarila Hrvatska, kao jedna od rijetkih europskih destinacija koja je američkim državljanima dozvoljavala ulazak u zemlju.


Bitno je spomenuti i ovogodišnji ulazak Hrvatske u Schengen koji predstavlja veliko postignuće za našu zemlju, ali i olakšanje putovanja za naše turiste čime smo dodatno pojačali svoju konkurentnost, zaključila je Krešić Jurić.


Na američkom tržištu više od 25 godina prisutna je opatijska turistička agencija Katarina line koja je ujedno i članica dvaju udruženja američkih putničkih agencija, USTOA-e te ASTA-e, dakle dviju najjače asocijacija agencija i touroperatera u SAD-u. S tim da programe opatijske agencije prodaje više od dvije tisuće agenata na ovom velikom tržištu.


Katica Hauptfeld, vlasnica opatijske agencije, ističe da godinama ulažu u američko tržište, organiziraju studijska putovanja, prisutni su na sajmovima, ali i road show prezentacijama. Inače većina velikih turističkih sajmova se održava u Las Vegasu, Los Angelesu, New Yorku i na Floridi.


Najveći dio posla odrađuje direktor marketinga Daniel Hauptfeld koji je zadužen za američko tržište, a uz sam tim opatijske agencije, u promociji su angažirali i PR agenciju koja ih je promovirala u suradnji s medijskim kućama.Deluxe standard


Govoreći o tome čime privlače američke goste, Katica Hauptfeld kazala je da američki gosti najčešće biraju desetodnevne aranžmane te traže u pravilu najbolje hotele i brodove. Amerikanci koji dolaze na Jadran na krstarenje dolazak u Hrvatsku uvijek kombiniraju s posjetom još nekoj europskoj zemlji.


– Rekla bih da smo upravo otvorili put nekim drugim našim agencijama, iako poziciju gradimo godinama. U početku nismo imali dovoljno brodova za to tržište kao ni hotela visokih kategorija zbog čega mi u Opatiji i gradimo hotel čije sobe imaju površinu od 34 kvadrata.


Amerikanci su naučeni na takav standard, pa smo tek kad smo dobili deluxe i deluxe superior brodove mogli dovesti više gostiju iz SAD-a. Za američko tržite jednostavno treba imati pravu ponudu. Jako su popularni naši minikruzeri deluxe superior kategorija gdje su kabine luksuzne i prostrane s velikim sunčanim palubama i jacuzzijima, s tim da neki brodovi imaju i bazene i kabine s balkonima.


Sve to za samo 36 osoba. Inače, jedna epizoda popularne Netflixove serije Below Deck snimljena je u Hrvatskoj na sličnom brodu što nam je doista pomoglo u promoviraju ovog segmenta koji je jedinstven na Mediteranu, kazala je Hauptfeld.


Na pitanje što ustvari podrazumijeva ponuda za američko tržište i kako Amerikanci percipiraju Hrvatsku kao destinaciju, odgovorila da je naša zemlje trenutno u trendu.


– Hrvatska je sad »in«! Prije su u SAD-u najviše poznavali grčke otoke što se tiče Mediterana, međutim sada je i Adriatic Sea jako popularan. Nerijetko, kad radimo prezentacije u SAD-u i kolegama kažemo da imamo više od 1.200 otoka, agenti koji godinama rade s Europom, ostanu šokirani, iznenade se kako tako mala zemlja kao što je Hrvatska ima toliko dodirnih točaka s njima.


Uzmimo samo primjer Maglite lampe koju ima praktički svaka kuća u Americi, a izumio ju je naš čovjek Anton Maglica. Da ne kažemo koliko je tu povijesnih dodirnih točaka, sportskih…, ističe vlasnica Katarina linea te dodaje da kao turisti Amerikanci ne vole sjedati za volan auta, već radije idu na organizirane ture s vođenjima.– Imamo puno programa koji se lako spajaju s našim krstarenjima pa se nakon iskrcaja u subotu mogu uputiti na neku od naših land tura. Jako dobro ide povezivanje sa zagrebačkim, ljubljanskim i venecijanskim aerodromom. Te desetodnevne ture su jako tražene.


Ono što moramo znati je da oni nemaju više godišnjeg od tih desetak dana, s tim da se kod promjene radnog mjesta stari godišnji ne prenosi u novu firmu pa su im slobodni dani tim dragocjeniji i žele ih iskoristiti na najbolji mogući način. Za tih desetak dana moramo im organizirati što više sadržaja.


Izuzetno mi je drago da čak ima i onih koji se vraćaju. Mi smo ove godine imali američki par umirovljenih profesora koji su treći put na istoj našoj turi, što znači da se ne može reći da smo im »one time« destinacija kao neke druge zemlje, ističeHauptfeld.


Od sredine travnja do kraja listopada gostima tako u Katarina lineu nude i nova krstarenja Opatija-Dubrovnik uz tri dana kopnene ture što se pokazalo jako traženo.


Snažna kampanja


Činjenica da je Hrvatska »in« u SAD-u jest i to što je Hrvatska u pandemiji, jer nije bila članica šengenskog prostora, dozvolila dolazak američkim turistima.


– Hrvatska je, dakle, »in«, no ipak i dalje su neke regije u Hrvatskoj više, a neke manje poznate. Svi znaju za Dubrovnik, dok za Opatiju i Kvarner ne, tako da je s regionalnim i opatijskim TZ-om dogovoreno da se i ovo područje više promovira.


Ja svojim kolegama u SAD-u često znam reći »Dubrovnik jest prekrasan, ali jednom kad dođete u Opatiju, vidjet ćete da smo ljepši nego francuska rivijera«. I to je točno jer smo još uvijek sačuvali onaj stari šarm, nismo toliko turistički eksploatirani i još uvijek imamo puno prednosti.


Činjenica je da su američki gosti oduševljeni Hrvatskom, vidljiv je uzlazni trend dolazaka, pa bih predložila da HTZ još bolje iskoristi ovaj pozitivni trend i napravi snažnu kampanju i poduzme daljnje korake kako bi se privuklo još koju aviokompaniju da leti direktno za Hrvatsku jer, primjerice, postojeći izravni let iz New Yorka za Dubrovnik se prodaje odlično.Naime, na ovom tržištu možemo postići veće cijene nego na, primjerice, njemačkom, Jasno, ne kažem da treba zapostaviti Njemačku, iako znamo da su Nijemci disciplinirani po pitanju troškova i slušaju svoju vladu i zato ih je ove godine manje.


Amerikanci su, s druge strane, navikli živjeti na kredit i ići na godišnji odmor bez obzira na sve. Po meni je sada doista vrijeme da iskoristimo taj trenutak interesa i snažnije uložimo u američko i kanadsko tržište, ističe Katica Hauptfeld.


Oduševljeni gastronomskom ponudom


Kad Amerikanci putuju, onda i potroše. No, treba znati kako im ponuditi proizvod ili uslugu.


– Našim konobarima, primjerice, preporučujem da Amerikancima drukčije pristupe. Naime, oni vole da im se ispriča priča o jelu ili namirnici, preporuči, čak i da im konobar kaže svoje ime… A ukoliko su zadovoljni uslugom, rado nagrade osoblje dobrom napojnicom, istaknula je ovaj zanimljiv i koristan detalj Katica Hauptfeld.


A našom gastronomijom Amerikanci su, dodala je, oduševljeni. Tim više što jako dobro poznaju talijansku kuhinju pa im naša jela i namirnice nisu toliko strane. Neki, doznajemo, čak kažu i da su u Hrvatskoj bolje jeli nego u Italiji.Što se tiče navika Amerikanaca, naviknuti su, primjerice, doručak jesti vani, ne kod kuće. I relativno kasno doručkuju. A da se i kod njih trendovi mijenjaju, pokazuje i to što sve više mladih Amerikanaca i nakon 18. godine života ostaje živjeti sa svojim roditeljima.


Lokalna kultura i tradicionalni običaji


Hrvatska je percipirana kao mala zemlja izuzetno raznolike i bogate ponude čija geografska obilježja paralelno prate i ona gastronomska, ali i povijesna i kulturna.


– Tijekom boravka u destinaciji turisti iz SAD-a žele vidjeti što više atrakcija, a naročito su važne prirodne ljepote koje su postale vrlo važan motiv putovanja, posebice nakon pandemije kada su zdravstveni turizam i »wellbeing« koncepti zaokupili pažnju gostiju.


Prema tome, Amerikanci vole istraživati i upoznati lokalnu kulturu i tradicionalne običaje te svaka preporuka o lokalnom načinu života garantira još veći interes za upoznavanjem destinacije, kazala je Leila Krešić Jurić.