Nedjelja, 23. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

18 C°

LOŠE VRIJEME

HAK: Zbog snijega i olujnog vjetra za kamione zatvorene brojne ceste

Autor: Hina

19.01.2024. 12:06
HAK: Zbog snijega i olujnog vjetra za kamione zatvorene brojne ceste

Foto: Ilustracija/ Goran Kovačić PIXSELLZbog snijega te zimskih uvjeta vožnje i olujnog vjetra trenutačno nema prohodnih cesta za teretna vozila s priključnim vozilima iz smjera unutrašnjosti prema Rijeci i Dalmaciji i obratno, izvijestio je Hrvatski autoklub (HAK) po čijim podacima promet otežavaju i prometne nesreće.


Promet je zbog zimskih uvjeta zabranjen za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama te ostala vozila bez zimske opreme na brojnim cestama u Gorskom kotaru, uključujući autocestu A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Bosiljevo II i Kikovica.


U Lici je uz državne i županijske ceste za vozila zatvorena autocesta A1 Bosiljevo – tunel Mala Kapela, a u sjeverozapadnoj Hrvatskoj A4 između čvorova Novi Marof i Breznički Hum kao i brojne državne ceste, te županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije i Kutine.
Neke državne ceste zatvorene su i u Zadarskoj županiji, a zimski uvjeti su na županijskim i lokalnim cestama na području Senja.


Zbog orkanskog vjetra za sve skupine vozila zatvorena je Jadranska magistrala između Karlobaga i Svete Marije Magdalene dok su zbog olujnog vjetra samo za osobna vozila otvorene dionica A6 Rijeka-Zagreb između čvorova Delnice i Kikovica; Jadranska magistrala Novi Vinodolski-Senj.


Zabrana prometa za autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom je zbog vjetra i na DC1 Vaganac-Udbina-Gračac; DC217 Ličko Petrovo Seloi-GP Ličko Petrovo Selo.


Zbog vjetra zabrana za I. i II. skupinu vozila – autobuse na kat, motocikle, vozila s priključnim vozilom, dostavna i vozila s natkrivenim teretnim prostrom je i na A7 između čvorova Rijeka istok i Šmrika te na Jadranskoj magistrali Bakar – Novi Vinodolski i Senj – Karlobag.


Na dionici autoceste A1 tunel Sveti Rok – vijadukt Božići vozi se zbog vjetra uz ograničenje brzine od 60 kilometara na sat, a na mostu Krk u oba smjera zabrana je prometa za I. i II. skupinu vozila zbog olujnog vjetra.


Zbog promjenljive vremenske situacije i otežanih uvjeta vožnje koji su najavljeni, HAK savjetuje vozačima da se prije polaska na put informiraju o stanju i prohodnosti cesta na mrežnim stranicama Hrvatskog autokluba.


Na autocesti A2 Zagreb-Macelj između čvorova Zagreb Zapad i Zaprešić zbog sanacije posljedica prometne nesreće vozi se uz privremenu prometnu regulaciju te je zatvoren pretjecajni trak u oba smjera. Kolona u smjeru Zagreba je oko 1 kilometar.


Zbog prometnih nesreća vozi se uz ograničenje na autocesti između čvora Otok Svibovski i čvora Zagreb istok u smjeru Bregane, na A4 između čvorova Breznički Hum i Novi Marof u smjeru Goričana, na A1 između čvorova Bosiljevo i Novigrad u smjeru Zagreba, te na A1 između čvora Bosiljevo i Ogulin u smjeru Dubrovnika. Detalji su na HAK-ovoj stranici.


HAK poziva vozače da na autocesti ne pretječu ralice te poštuju ograničenje brzine.


Zbog nepovoljnih vremenskih uvjeta u prekidu su trajektne linije: Prizna-Žigljen i Lopar-Valbiska; katamaranske linije: Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Pula-Zadar, Mali Lošinj-Ilovik-Susak-Unije-Cres-Rijeka, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Šibenik-Kaprije-Žirje; brodska linija: Mali Lošinj-Unije-Susak.


Trajekt na liniji Šibenik – Kaprije – Žirije plovi bez pristajanja u luku Žirije. Trajekt na liniji Zadar (Gaženica) – Ist (Kosirača) – Olib – Silba – Premuda – M. Lošinj plovi bez pristajanja u luku M. Lošinj.