Foto: Foto ŠIME ZELIĆ/PIXSELL
Proširenjem primjene Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, svim zaposlenima u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane povećava se minimalna plaća za prosječno 17 posto od prvoga svibnja, odnosno kolektvni ugovor proširuje se na sve radnike i poslodavce u ugostiteljstvu (a ne samo članove HUP-a) temeljem odluke Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Riječ je o najvećem povećanju minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini do sada, a uz plaću poslodavci u turizmu osiguravaju i dodatne beneficije, poput smještaja i prehrane, čime sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac, navode u zajedničkom priopćenju HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma te Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Materijalna prava
Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 posto do najvišeg od 20 posto.
Uz povećanje plaća, kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih značajno iznad zakonski propisanih, a primjena kolektivnog ugovora odnosi i na strane i agencijske radnike te dopune odredbe o rasporedu radnog vremena i odredbe o preraspodjeli.
– Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Cijela industrija se trudi kontinuirano unapređivati uvjete rada za naše zaposlenike, a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru. Sindikati u turizmu važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo, rekao je predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin.
Povećanje plaća po razredima |
Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić je istaknuo da s ugovorenim rastom minimalnih plaća za četiri razreda složenosti poslova sužava prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike do dogovorene plaće na ruke.
– Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj djelatnosti na način da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim državama EU-a i zaustavimo odljev naših kvalificiranih i iskusnih radnika. Veće plaće i sigurnost radnog mjesta su jedini način da zainteresiramo naše mlade ljude da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, te da naša država uz kvalitetnu uslugu ima i kvalitetan turizam, a poslodavac zadovoljnog i platežno moćnog gosta, rekao je Andrić.
Ugostitelji poduzetnici
Primjena Kolektivnog ugovora odnosi se i na uredbe o rasporedu i preraspodjeli radnog vremena što je posebno važno za ugostitelje poduzetnike jer, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ako nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.
Primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva redovito se proširuje od 2002. godine zbog značaja ove radno intenzivne djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo te radi ostvarenja zajedničkih interesa poslodavaca i radnika koji su posebno važni u situaciji nedostatka radnika na hrvatskom tržištu rada.
najnovije
najčitanije
Plodovi zemlje i mora
korisni savjeti
Preporučuje se obaviti jesensku gnojidbu tla
Zadar
crpna postaja maestral
Odvodnja uputila javni poziv stanovnicima dviju zadarskih ulica
Plodovi zemlje i mora
Prognoza FAO-a
Kava, kakao i čaj podižu troškove uvoza hrane u 2024.
Hrvatska
hrejting
Milanović i dalje vodi, najveći protivnik Primorac
Vinske kronike
poznata sorta
ZADAR VS. SVIJET Regionalne specifičnosti cabernet sauvignona širom svijeta
Županija
SILBA
FOTO Katamaran Jadrolinije udario o obalu Božave
Kultura
Alba Miočev
Mlada zadarska slikarica osvojila Grand Prix: “Bitno je da svaki dan uđem u atelje, čak i ako ne slikam…”
Županija
TUŽNI ODLAZAK
VIŠE OD BRODA Šarini su živjeli s ‘Princem Zadra’: ‘Godinama smo radili s njim, živjeli, dizali…’
Scena
IRIS PETRAČ
Tko je supruga Novice Petrača? Bivša zadarska novinarka i glasnogovornica Grada Zadra
Županija
POTPORE