
Foto: Foto ŠIME ZELIĆ/PIXSELL
Proširenjem primjene Kolektivnog ugovora u ugostiteljstvu, svim zaposlenima u djelatnostima pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane povećava se minimalna plaća za prosječno 17 posto od prvoga svibnja, odnosno kolektvni ugovor proširuje se na sve radnike i poslodavce u ugostiteljstvu (a ne samo članove HUP-a) temeljem odluke Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike. Riječ je o najvećem povećanju minimalnih plaća kroz kolektivni ugovor ugostiteljstva na godišnjoj razini do sada, a uz plaću poslodavci u turizmu osiguravaju i dodatne beneficije, poput smještaja i prehrane, čime sektor turizma po uvjetima rada postaje sve atraktivniji poslodavac, navode u zajedničkom priopćenju HUP-Udruga ugostiteljstva i turizma te Sindikat turizma i usluga Hrvatske i Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije.
Materijalna prava
Povećanje osnovnih bruto plaća bez dodataka zaposlenih u ugostiteljstvu dogovoreno je u 4 razreda prema složenosti poslova, od najnižeg povećanja od 11 posto do najvišeg od 20 posto.
Uz povećanje plaća, kolektivnim ugovorom definirana su i druga materijalna prava zaposlenih značajno iznad zakonski propisanih, a primjena kolektivnog ugovora odnosi i na strane i agencijske radnike te dopune odredbe o rasporedu radnog vremena i odredbe o preraspodjeli.
– Ljudi su temelj kvalitetne turističke usluge i u Hrvatskoj svi koji rade i odlučuju u turizmu moraju stvarati konkurentne uvjete rada u odnosu na zemlje u okruženju. Cijela industrija se trudi kontinuirano unapređivati uvjete rada za naše zaposlenike, a proširenje ovog kolektivnog ugovora još je jedan korak u tom smjeru. Sindikati u turizmu važan su partner na tom putu i zato mi je drago da s njima postižemo konsenzus oko važnih pitanja i zajedno unapređujemo sektor u kojem radimo, rekao je predsjednik HUP Udruge ugostiteljstva i turizma Željko Kukurin.
Povećanje plaća po razredima |
Predsjednik Sindikata turizma i usluga Hrvatske Eduard Andrić je istaknuo da s ugovorenim rastom minimalnih plaća za četiri razreda složenosti poslova sužava prostor za prijavu radnika na niže plaće i isplatu razlike do dogovorene plaće na ruke.
– Nastavit ćemo zajedno s poslodavcima pregovarati o povećanju plaća u ovoj djelatnosti na način da te plaće približimo plaćama u nama konkurentnim državama EU-a i zaustavimo odljev naših kvalificiranih i iskusnih radnika. Veće plaće i sigurnost radnog mjesta su jedini način da zainteresiramo naše mlade ljude da se školuju i rade u turizmu i ugostiteljstvu, te da naša država uz kvalitetnu uslugu ima i kvalitetan turizam, a poslodavac zadovoljnog i platežno moćnog gosta, rekao je Andrić.
Ugostitelji poduzetnici
Primjena Kolektivnog ugovora odnosi se i na uredbe o rasporedu i preraspodjeli radnog vremena što je posebno važno za ugostitelje poduzetnike jer, s obzirom na različiti intenzitet poslovanja i specifičnost dnevnog i tjednog rasporeda radnog vremena, bez istoga ne bi imali mogućnost korištenja preraspodjele u maksimalnom trajanju od 60 sati unutar 6 mjeseci i mogućnost korištenja skraćenog dnevnog odmora od 8 sati, ako nisu članovi HUP-a ili nemaju sklopljen kućni kolektivni ugovor.
Primjena Kolektivnog ugovora ugostiteljstva redovito se proširuje od 2002. godine zbog značaja ove radno intenzivne djelatnosti za hrvatsko gospodarstvo te radi ostvarenja zajedničkih interesa poslodavaca i radnika koji su posebno važni u situaciji nedostatka radnika na hrvatskom tržištu rada.
najnovije
najčitanije
Više
AROMATIČNE GLJIVE
Uz ovaj trik šampinjoni će biti svježi i do tjedan dana
Crna Kronika
kod Osijeka
Muškarac se raznio bombom ispred trgovine
Svijet
SAD
Trump prijeti Kini višim carinama, odbija odgodu od 90 dana
Zadar
ULAGANJE U BUDUĆNOST
U okviru programa “Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva” osigurano 30 milijuna eura za škole
Zadar
OBAVIJEST
Niz ulica u Zadru i županiji u utorak ostaje bez struje, donosimo popis
Zadar
TRADICIONALNA PROSLAVA
FOTO Bajramsko sijelo okupilo bošnjačku zajednicu u Zadru: ‘Nadamo se novom islamskom centru’
Crna Kronika
UHIĆEN JE
‘MRTAV PIJAN’ U Zadru vozio pod utjecajem alkohola od preko 2 promila
Plodovi zemlje i mora
Vikend u Lici
Prvi topli travanjski dani izmamili berače šparoga, ali i brojne blavore
Crna Kronika
PRODULJEN ISTRAŽNI ZATVOR
Podignuta optužnica protiv Zadranke zbog proizvodnje i prodaje droge
Crna Kronika
BILI BEZ KACIGA