Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

HRVATSKA VOJSKA

Drastično je pao broj ročnika: Banožić ih pokušava namamiti povećanjem naknade za 80 posto

Autor: Hina

09.02.2023. 10:09
Drastično je pao broj ročnika: Banožić ih pokušava namamiti povećanjem naknade za 80 posto

Foto: Davor Javorovic/PIXSELLMladići i djevojke koji će u budućnosti odlaziti na dragovoljno služenje vojnog roka trebali bi dobiti 700 eura neto novčane naknade za svaki mjesec uspješno izvršenog programa obuke, piše u četvrtak Jutarnji list.


Povećanje naknade predloženo je novim Pravilnikom o dragovoljnom vojnom osposobljavanju Ministarstva obrane koji je u javnom savjetovanju. U ovom trenutku ta naknada iznosi 398,40 eura te se ona ovim prijedlogom povećava za oko 80 posto.


S obzirom na to da dragovoljni rok traje 40 dana, ročnici će u tom vremenu moći zaraditi 1400 eura. Uz novčanu naknadu, ročnici tijekom tih 40 dana imaju pravo i na osnovno i dopunsko zdravstveno osiguranje, osiguranje od posljedica nesretnog slučaja, obvezno zdravstveno osiguranje za slučaj ozljede na radu i profesionalne bolesti, smještaj i prehranu, vojnu odoru i sportsku opremu, dopust u trajanju do pet dana iz razloga utvrđenih pravilnikom.
Povećanje naknade jedan je od pokušaja da mlade potaknu na služenje vojnog roka. Većina ročnika koji završe temeljnu obuku poslije potpisuje profesionalni ugovor i ostaje u vojsci pa je ovaj program jedan od glavnih modela privlačenja motiviranih ljudi u Oružane snage.


Od 2008. do kraja 2022. godine dragovoljno vojno osposobljavanje završilo je 10.327 ročnika, a Oružane snage i Ministarstvo obrane suočeni su s velikim padom interesa mladih za vojni poziv.


Krajem prošle godine ministar obrane Mario Banožić rekao je za Jutarnji list da u vojni sustav ulazi manje ročnika i da se suočavaju s manjkom ljudi. Ministarstvo obrane godišnje iskazuje potrebu za 1000 dragovoljnih ročnika, a prošle godine vojni rok završilo je samo njih 402.


I ministar obrane i predsjednik Republike slažu se da su razlozi za pad zanimanja nelagoda i neizvjesnost izazvani ratom u Ukrajini, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.