Nedjelja, 4. lipnja 2023

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

NOVE NEVOLJE

Dio Like bez struje, radnici HEP-a se probijaju kroz pola metra snijega

Autor:

28.02.2023. 21:29
Dio Like bez struje, radnici HEP-a se probijaju kroz pola metra snijega

Foto: HRTDalmacija više nije u prometnoj blokadi, no loši vremenski uvjeti i dalje stvaraju probleme u Lici. Broj kućanstava bez električne energije na cijelom ličkom području pao je s oko 700 na oko 500, mahom u kontinentalnom dijelu.


Najteže je na karlobaškom području, gdje je bura u jačanju zaustavila popravke na elektromreži.


Probijaju se kroz snijeg od pola metra


U Karlobagu je počela je puhati jaka bura, ali radnici HEP-a uspjeli su sanirati najveći dio problema u podvelebitskom primorju, gdje su doveli dva velika agregata i tako je cijelo naselje od 40-ak kuća dobilo električnu energiju, javlja HRT.
Broj kućanstava bez struje na karlobaškom području tako se smanjio na samo tri.


Vrlo je teško na ličkom dijelu, gdje se radnici HEP-a probijaju kroz snijeg visine od pola metra i hodajući dolaze do stupova gdje bi tek otkrili kvar i onda ga sanirali.


– S jedne strane tamo snijeg zadaje probleme, a s druge strane ovdje je jaka bura, preko 60 km/h. Radnici HEP-a zapravo se ne smiju penjati na stupove, i na taj način dolazi do problema odgode radova, rekao je Matejčić.


Nije lako ovdje živjeti


Načelnik općine Karlobag Boris Smojver rekao je za HTV-ov Dnevnik da nije lako živjeti u takvim uvjetima. Do 2012. godine u Barić Dragi i Lukovom Šugarju svakodnevna je pojava bila da su ljudi bez električne energije, dodao je.


– Rekonstrukcijom dalekovoda i popravkom mreže do današnjeg dana i ovih ekstremnih uvjeta leda i orkanske bure imali su redovito struju. Sad se opet suočavaju s takvom nestašicom, rekao je Smojver, zahvalivši djelatnicima HEP-a na požrtvovnosti i radu.


Rad u snijegu i na buri


Djelatnici Elektrolike jučer su radili zameteni u snijegu, a danas na karlobaškoj buri koja je tek malo popustila.


Na 20-kilovoltnom dalekovodu u Barić Dragi popucale su žice. Od jačine bure ni vezica na kacigi nije izdržala. U pomoć su pristigli i djelatnici HEP-a iz Gospića.


– Nije lagano, sigurno vidite i sami kakav je teren, kakva je bura vani, koliki je obujam posla. Trudimo se koliko možemo.


Na ovoj lokaciji nas je 22, a prema Senju su još 2-3 ekipe po 5-6 ljudi, kazao je Nikola Stilinović, koordinator terenske jedinice Karlobag.


Iz Gospića stigli agregati


Bura u jačanju nije dopustila daljnje radove pa su iz Gospića dovezeni agregati.


– Pokušali smo nešto, digli užad koja je popadala, ali jednostavno ne možemo ni iz Zadra ni iz Karlobaga proslijediti napon. Počeli smo agregate raznositi po kućama gdje ima stanovnika, kazao je Tomislav Mataija iz HEP-a u Karlobagu.


Jadranka Milković iz Barić Drage prije godinu dana se doselila iz Italije. Struje nije imala od nedjelje pa je pozdravila i postojeće privremeno rješenje.


Poseban je problem hrana u zamrzivačima, pa će s agregatom možda nešto i spasiti. Zbog bure i nanosa snijega došlo je i do problema u prometu, posebno na dionici Gospić-Karlobag.


Neki vozači tvrdoglavo se ne pridržavaju znaka zabrane prometovanja. Milan Bačić iz Lika cesta d.o.o. kaže da puše olujna bura i stvara snježne zapuhe, javlja HRT.