Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Priopćenje HAKOM-a

Broj prevezenih putnika i prijevoza tereta u željezničkom prometu neprekidno raste već 9 mjeseci

Autor: Hina

20.12.2022. 15:14
Broj prevezenih putnika i prijevoza tereta u željezničkom prometu neprekidno raste već 9 mjeseci

Foto: Mateo LevakŽeljeznicom je u trećem tromjesečju prevezeno 52,7 posto više putnika nego u istom razdoblju lani, dok je prijevoz robe porastao za 8,9 posto, pokazuju u utorak objavljeni podatci Hrvatske regulatorne agencije za mrežne djelatnosti (HAKOM).


Tvrtka HŽ Putnički prijevoz povećala je broj prevezenih putnika za 52,7 posto, a broj putničkih kilometara za 40,6 posto u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, navodi se u priopćenju HAKOM-a.


Detaljniji podatci o tržištu željezničkih usluga, koje HAKOM objavljuje na svojim internet stranicama, pokazuju da je željeznicom u trećem tromjesečju ove godine prevezeno gotovo 4,62 milijuna putnika.
Ti podatci također pokazuju i kako je po prvi put na tromjesečnoj razini zabilježen porast broja putnika u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu.  Tako je u trećem tromjesečju ove godine broj prevezenih putnika bio za 11,3 posto veći nego u trećem kvartalu 2019. godine, kada je željeznicom, prema podacima iz tablica HAKOM-a, bilo prevezeno 4,15 milijuna putnika. U trećem tromjesečju 2020. godine broj prevezenih putnika je pao na 3,11 milijuna, a u trećem kvartalu 2021. godine na 3,02 milijuna.


Iz HAKOM-a u priopćenju navode i kako su prihodi HŽ Putničkog prijevoza od prijevoza putnika u trećem tromjesečju ove godine veći su za 13,9 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, a prihodi iz državnog proračuna, temeljem ugovora o pružanju javne usluge, veći su za 28,5 posto.


Teretnim željezničkim prometom u trećem je tromjesečju ove godine prevezeno 8,9 posto više robe, uz 12 posto više ostvarenih tonskih kilometara u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ističu iz HAKOM-a.


Po podatcima koje iznose, HŽ Cargo je prevezao 0,1 posto manje robe i ostvario 8,6 posto više tonskih kilometara, dok su novi teretni željeznički prijevoznici prevezli 15,7 posto više robe i ostvarili 16,2 posto više tonskih kilometara.


Novi su prijevoznici na kraju trećeg tromjesečja imali udjel od 60,9 posto u ukupno prevezenoj robi i 46,4 posto u ostvarenim tonskim kilometrima.


Prihodi teretnih željezničkih prijevoznika od prijevoza robe veći su za 31,5 posto.


Od ukupno 17 teretnih željezničkih prijevoznika njih 12 je bilo aktivno, dok pet novih željezničkih teretnih prijevoznika nije bilo poslovno aktivno, navode iz HAKOM-a.