Nedjelja, 3. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

PIJANA VOŽNJA

Banožić: HDZ ne može uhićenog Dekanića natjerati na ostavku na mjesto župana

Autor: Hina

15.03.2023. 18:52
Banožić: HDZ ne može uhićenog Dekanića natjerati na ostavku na mjesto župana

Foto: Patrik Maček/PIXSELLPredsjednik Županijskog odbora Vukovarsko-srijemskog HDZ-a Mario Banožić rekao je u srijedu da je časni sud stranke odlučio članske obveze župana Damira Dekanića “staviti u mirovanje”, a u tom će statusu ostati dok se ne završi postupak s pravosudnim tijelima.


Na Dekaniću je da donese odluku hoće li dati ostavku na mjesto župana, dodao je Banožić i napomenuo da “ne postoji tijelo koje ga u ovom trenutku može natjerati na ostavku”.


Vukovarsko-srijemski župan Damir Dekanić jutros je uhićen je zbog sumnje da je u alkoholiziranom stanju upravljao službenim vozilom i skrivio prometnu nesreću Cerne, naselja između Vinkovaca i Županje.
Od prometne nesreće prošlo je gotovo godinu dana, a Banožić tvrdi da nitko iz vlade niti iz županijske organizacije HDZ-a nije utjecao na rad istražitelja


“Nije bilo pritisaka”


„Pravosudna tijela su u ovih 11 mjeseci radila određene istražne radnje koje su rezultirale današnjim uhićenjima. Nije bilo pritisaka s ničije strane da se nešto ubrzava ili usporava“, rekao je Banožić u izjavi medijima u središnjici stranke.


Uz vukovarsko-srijemskog župana uhićeno je više policijskih službenika zbog prikrivanja prometne nesreće, odnosno povrede službene dužnosti.


Banožić je ocijenio da sve što se trenutno događa, a nije u korist građana, može biti politička šteta za HDZ, dok će Dekanić dobiti priliku reći što je istina u ovom slučaju.


„Kada budemo imali određene odluke, kada budemo vidjeli što je donijela istraga, a što pravosudna tijela, prema tome ćemo postupiti“, kazao je Banožić.


Penavu prozvao za “spinanje” građana


Oporbeni Domovinski pokret, točnije predsjednika vukovarsko-srijemskog ogranka Josipa Dabru i vukovarskog gradonačelnika Ivana Penavu prozvao je za ‘spinanje’ građana i pritisak na institucije.


„Očekujem da njih dvojica jednako tako pozovu DORH da kaže što se to događa s izvješćem u njihovoj stranci, na koji način dolaze do svojih diploma, na koji način funkcioniraju kada ostanu bez vozačke dozvole i na koji način kupuju zemljište na članove svoje obitelji“, izjavio je.


Banožić je također kazao da je predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću i premijer Andreju Plenkoviću za novog ravnatelja Vojno-sigurnosne obavještajne agencije predložio „najboljeg kandidata koji u ovom trenutku može najbolje odgovoriti na izazove koji su pred agencijom“ te dodao da Milanović mora objasniti zašto ga ne želi imenovati.