Srijeda, 24. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

MINISTAR OBRANE

Anušić: Na redu modernizacija HRM-a, od 1. siječnja obavezni vojni rok

Autor: Hina

31.05.2024. 08:30
Anušić: Na redu modernizacija HRM-a, od 1. siječnja obavezni vojni rok

Foto: Davor KovačevićMinistar obrane Ivan Anušić rekao je u četvrtak nakon svečanosti za Dan državnosti i 33. obljetnice ustroja Hrvatske vojske, da je nakon ratnog zrakoplovstva, na redu i modernizacija ratne mornarica kao jedan od prioriteta Vlade, a najavio je i obavezan vojni rok od 1. siječnja.


Oružane snage RH danas su u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci izložbom taktičko-tehničkog zbora naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme HV-a, obilježile Dan državnosti RH, 30. svibnja, a potpredsjednik Vlade ministar Anušić gostujući u Dnevniku Hrvatske televizije (HTV) govorio je o planovima razvoja OS RH.


Rekao je da preostalih šest borbenih zrakoplova Rafalea, koje je Hrvatska kupila od Francuske, dolazi krajem godine.
“Prošlo je mjesec dana od dolaska prve skupine Rafalea; sad je na redu zahtjevan proces njihovog dovođenja u punu operativnu sposobnost. To podrazumijeva kompletiranje posada pilota, koji su u ovom trenutku na obuci i moraju proći zahtjevnu obuku, koja se upravo provodi u Francuskoj”, istaknuo je ministar obrane Anušić.


“Jedan dio naših pilota je već ovdje, kao što vidite, oni su napravili ove prolete danas (s Jaruna), ali drugi dio pilota, jedna grupacija naših pilota, uskoro će se vratiti u Hrvatsku i onda će svi Rafalei biti u potpunosti operativni”, pojasnio je.


Drugih šest Rafalea trebalo bi doći krajem godine, a MIG-ovi su još operativni, napomenuo je.


“U onom trenutku kada budu u potpunosti operativno sposobni Rafalei, više neće biti potrebe za MIG-ovima, tada će se migovi prizemljiti”, rekao je Anušić.


Air policing; Suradnja s Italijom i Mađarskom


Dodao je da se razgovori vode s Italijom i Mađarskom vezanom za dežurni borbeni dvojac.


“Mi kao članica NATO-a s našim saveznicima, imamo mogućnost, to se zove air policing (…) koji će se provoditi dok se ne budu u potpunosti doveli u situaciju operativnog djelovanja i mogućnosti djelovanja naših aviona”, istaknuo je Anušić.


Napomenuo je da su borbeni zrakoplovi MIG-ovi još operativni, no, “zbog pilota, ne zbog aviona, nego zbog pilota koji u ovom trenutku moraju prolaziti zahtjevnu obuku, a ne biti dežurni i vršiti air policing, to će vršiti saveznici dok se ne dovrši u potpunosti obuka naših pilota”.


Isporuka ophodnih obalnih brodova? 


Ističe da je nakon Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) na redu i Hrvatska ratna mornarica (HRM) kao jedan od prioriteta Vlade.


U ovom se trenutku HRM kao i Kopnena vojska uz HRZ kontinuirano modernizira, obnavlja, unaprjeđuje da bi mogli raditi i da bi mogli vršiti sve zadaće koje su stavljene pred njih, dodao je.


“Po našim strategijama, po preporukama i po programima Glavnog stožera Oružanih snaga RH, mornarica nije završila svoju modernizaciju i opremanje. I govorimo naravno o opremanju s brodovima klase korveta koja će se uskoro predstaviti javnosti u kojem smjeru, te kako će biti isporučena HRM-u do 2028. ili 2029”, naglasio je.


Obvezan vojni rok od 1. siječnja


Komentirao je i najavu obaveznog vojnog roka od 1. siječnja.


“Zadatak pripreme obaveznog vojnog roka ili temeljne vojne izobrazbe dobio je glavni stožer Oružanih snaga. Izvijestio me načelnik glavnog stožera da su oni pripremili apsolutno cijeli dokument i program kako bi to trebalo ići. Mi ćemo ga vrlo brzo predstaviti Vladi RH, s njime ćemo izaći u javnost i započeti s tom realizacijom”, najavio je Anušić.


Nije ovo mali zahvat, a nije ni jeftin, kaže ministar Anušić, a prvi koraci za početak implementacije poduzet će se već 1.siječnja, ali ne u punom kapacitetu, najavio je.