Četvrtak, 20. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

31 C°

MINISTAR OBRANE

Anušić: Hrvatski branitelji svojom su hrabrošću obranili tek stvorenu državu

Autor: Portal Novi list, Hina

30.05.2024. 19:30
Anušić: Hrvatski branitelji svojom su hrabrošću obranili tek stvorenu državu

Foto: MORH/ J. KopiMinistar obrane Ivan Anušić čestitao je u četvrtak Dan državnosti istaknuvši kako su hrvatski branitelji svojom hrabrošću obranili tek stvorenu državu, a da danas gradimo snažnu vojsku kako Hrvati svoju slobodu više nikad ne bi morali braniti oružjem.


Ministar se u povodu “rođendana demokratske Hrvatske, kada hrvatska trobojnica na poseban način označava proces osamostaljenja od bivše države”, prisjetio hrvatskih branitelja i prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana koji je “svojom vizionarskom politikom vodio Hrvate do slobode i samostalnosti”.


“Hrvatski se narod u bolu i krvi izborio za svoju samostalnost i demokraciju. Hrvatski branitelji svojom su hrabrošću i odlučnošću zaustavili agresiju i obranili tek stvorenu državu od neusporedivo moćnijeg agresora”, podsjetio je Anušić.
Pobjednička Hrvatska vojska, stvarana u uvjetima obrambenog rata, ima posebno mjesto u proslavi Dana državnosti.


Danas, dodao je, u uvjetima mira, prilika je da Hrvatska vojska kroz pokazne vježbe demonstrira sposobnosti svih svojih grana, ali i svojih vojnika, dočasnika i časnika, nasljednika heroja Domovinskog rata.


“Poučeni iskustvom stvaranja naše države, naša je obveza i zadaća stvarati još moderniju i još opremljeniju Hrvatsku vojsku. Svojom spremnošću i snagom moramo slati poruku da smo u svakom trenutku spremni spriječiti bilo kakvu primisao ugroze teritorijalnog suvereniteta i sigurnosti hrvatskog naroda”, rekao je ministar.


Dodao je kako mir i sigurnost nemaju cijenu te da gradimo snažnu vojsku baš zato da Hrvati više nikad svoju slobodu ne moraju braniti oružjem.


Ministar Anušić pozvao je građane da današnji dan iskoriste za druženje s pripadnicima Hrvatske vojske u Zagrebu, Puli, Osijeku i Splitu.


Hrvatska vojska građanima će u tim gradovima predstaviti naoružanje, borbenu i neborbenu tehniku i opremu svojih postrojbi, a dijelit će se i vojnički grah.


Već tradicionalno, u Zagrebu je predviđeno i održavanje pokaznih vježbi Hrvatske vojske i letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva od 17 sati.


Građani će tako na Jarunu moći uživati u atraktivnim pokaznim vježbama pripadnika Zapovjedništva specijalnih snaga, Počasno-zaštitne bojne, kao i Pukovnije vojne policije.