Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

24 C°

Novi preokret

Hrvati u Zambiji ponovno uhićeni!

Autor: Hina

07.02.2023. 16:06
Hrvati u Zambiji ponovno uhićeni!

Foto: Emica Elvedij/PixsellZambijski odjel za imigraciju ponovno je uhitio osmero Hrvata, samo dan nakon što im je odbačena optužnica za trgovinu ljudima, objavila je u utorak zambijska novinska agencija Mwebantu.


Sud u Ndoli u ponedjeljak je odbacio optužnicu protiv Hrvata i naložio im da u 48 sati napuste zemlju. No ponovno su uhićeni prema nalogu Državnog tužiteljstva (NPA), piše Mwebantu.


Stigla anonimna prijava


Kako doznaje Telegram, privedeni su jer je imigracijska služba reagirala na anonimnu prijavu koju je zaprimila.
Navodno je riječ o anonimnoj prijavi koju je poslao neki hrvatski državljanin. Iako anonimna prijava ne bi trebala biti zapreka za deportaciju, parovi su ipak privedeni te su im oduzeti dokumenti.


Dok se anonimna prijava ne provjeri, parovi neće moći napustiti Zambiju, a hrvatsko Ministarstvo vanjskih i europskih poslova te Veleposlanstvo iz Pretorije ponovno su se snažno angažirali na slučaju.


Službenik za odnose s javnošću Odjela za imigraciju Namati Nshinka potvrdio je uhićenje parova iz Hrvatske.


“Mogu potvrditi da je osmero Hrvata ponovno uhićeno. Dobili smo nalog od NPA-a za novo uhićenje”, rekao je Nshinka.


MVEP se još nije oglasio o novonastaloj situaciji.


Malenica: Čudna i neobična situacija


Ministar pravosuđa Ivan Malenica na konferenciji za novinare rekao je da zasad nema puno informacija.


“Vjerojatno ćemo znati do čega je došlo kada se održi ročište, pretpostavljam da će biti u nadredim danima”, rekao je.


Dodao je: “U komunikaciji s odvjetnikom smo doznali da im se na teret stavljaju iste optužbe kao prvi put te su ponovno uhićeni. Riječ je o jednoj neobičnoj i čudnoj situaciji.”


Malenica je kazao i da mu je zambijski ministar pravosuđa jutros poslao poruku da su hrvatski državljani na putu prema aerodromu i da je sud donio odluku da u 48 sati moraju napustiti Zambiju.


“Što se u konkretnom slučaju dogodilo, nemamo informaciju. Veleposlanik je na putu prema dolje i stupit će u kontakt s našim državljanima”, rekao je Malenica.


Sud jučer poništio optužnicu


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u zračnoj luci u Ndoli, trećem najvećem zambijskom gradu, zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga.


Optuženi su za trgovanje ljudima u pokušaju i krivotvorenje dokumenata. Prije dva tjedana pušteni su iz pritvora da se brane sa slobode nakon što su ispunili sve uvjete koje je sud za to odredio.


Jučer je sud poništio optužnicu i naložio im da u 48 sati napuste zemlju.