Četvrtak, 30. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

19 C°

TEŠKA ODLUKA

Hoće li Plenković uzeti rizik i odgoditi izbor državnog odvjetnika za poslije izbora?

Autor: Dražen Ciglenečki

02.10.2023. 09:50
Hoće li Plenković uzeti rizik i odgoditi izbor državnog odvjetnika za poslije izbora?

Foto: Davor Kovačević/NLPremda početkom lipnja mandat prestaje za desetero članova Ustavnog suda, Sabor neće birati nove. Sve i kada bi se parlamentarni izbori održali tek u rujnu iduće godine. Razlog je jednostavan, vladajuća koalicija nema dovoljno zastupnika jer je za izbor ustavnog suca potrebna dvotrećinska većina, a niti jedna relevantna oporbena stranka neće se pred kraj saziva Sabora dogovarati s HDZ-om.


Pogotovo što ustavni suci mogu tu dužnost obnašati još šest mjeseci po isteku mandata.


Zastupnici će, dakle, nakon izbora imati vremena za popunjavanje Ustavnog suda. Sasvim je, međutim, različita političko-matematička situacija kada je riječ o mjestu glavnog državnog odvjetnika, koje će se isprazniti sredinom svibnja jer Zlati Hrvoj-Šipek završava mandat. HDZ i njegovi koalicijski partneri sami imaju glasove kojima bi mogli bez pomoći opozicije imenovati u Saboru njezinog nasljednika, s obzirom na to da je ona izgubila podršku Vlade.
Zlata Hrvoj-Šipek je i postala glavna državna odvjetnica u finišu saziva Sabora, mjesec i pol dana prije parlamentarnih izbora 2020.


Ali, ipak su tada okolnosti bile ponešto drukčije. Dražen Jelenić je prethodno, u veljači 2020., podnio ostavku, suočen s optužbama zato što je pripadao masonskoj organizaciji, a bilo je to razdoblje epidemijskog lockdowna koji je sve zaokupio.


Dio se oporbe jest bunio zbog odluke premijera Andreja Plenkovića da predloži Saboru da na dan svog raspuštanja potvrdi osobu koja će preuzeti upravljanje DORH-om, ali nije to bila neka velika tema. Sada sigurno hoće ako Plenković objavi da neće čekati ishod izbora i idućem sazivu Sabora prepustiti imenovanje glavnog državnog odvjetnika.


Što bi mogao učiniti bez bojazni da bi se to loše odrazilo na Državno odvjetništvo jer prvi zamjenik Zlate Hrvoj-Šipek bi, sukladno zakonu, obnašao dužnost glavnog državnog odvjetnika sve do izbora novog. Uostalom, USKOK mjesecima nema ravnatelja, a tvrdi se da ta institucija normalno funkcionira s vršiteljicom dužnosti Željkom Mostečak.


Kada bi Plenković, kao što javno govori, zaista bio uvjeren da će na predstojećim izborima lako pobijediti »političku sitnež«, onda bi mirne duše odgodio postavljanje glavnog državnog odvjetnika za tjedne poslije izbora. Time bi se i poštedio kritika opozicije da želi nabrzinu instalirati svog čovjeka na čelo DORH-a za slučaj da će HDZ morati sići s vlasti.


No, Plenković je vjerojatno svjestan da će izborni rezultati opet biti tijesni i da je stoga moguć svaki rasplet. Naravno da bi u tom kontekstu onda dobro bilo da HDZ već prije izbora odredi glavnog državnog odvjetnika, unatoč negodovanju političkih protivnika. Zaista intrigira kako će Plenković postupiti.