Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

SLUČAJ AGROPROTEINKA

Dva su dana do saborske rasprave o opozivu Grlića Radmana

Autor: Dražen Ciglenečki

02.10.2023. 08:08
Dva su dana do saborske rasprave o opozivu Grlića Radmana

Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL, Davor Kovačević/NLPremijer Andrej Plenković nastoji slučaj Gordana Grlića Radmana što prije maknuti iz javnosti i zato će se u Saboru već u srijedu raspravljati o zahtjevu oporbe za izglasavanje nepovjerenja ministru vanjskih poslova. Debelo je to unutar zakonskog roka od 30 dana.


Opoziv Grlića Radmana zatražen je jer on u svoju imovinsku karticu nije unio milijunsku ušteđevinu, koje je izvor dividenda na ministrove vlasničke udjele u tvrtki Agroproteinka. Ali, ni tri tjedna nakon što se doznalo za manjakvu imovinsku karticu Grlića Radmana, ona još nije promijenjena.


Dakle, ako u iduća dva dana u Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa ipak ne stigne ministrov ispravak imovinske kartice, s točno navedenim iznosom njegove trenutačne ušteđevine, zastupnici u srijedu, dok će se raspravljati o inicijativi Mosta za opoziv šefa hrvatske diplomacije, neće imati ovaj važan podatak.
U imovinskoj kartici Grlića Radmana na internetskoj stranici Povjerenstva njegova je ušteđevina i dalje milijun i 100 tisuća eura, kolika mu je bila i u kolovozu 2019. kada je, po preuzimanju ministarske dužnosti, upoznao javnost sa svojim imovinskim stanjem.


Pravodobno upozoren


Tada on nije dvojio da mora prijaviti dividendu na dionice Agroproteinke. Naime, kao jedan od načina stjecanja ušteđevine stavio je i – od kapitala. K tome je i Povjerenstvo upitao smije li kao ministar nastaviti primati bogatu dividendu i u listopadu 2019. dobio je potvrdan odgovor, uz bitan dodatak da taj novac, jer on, naravno, predstavlja njegovu imovinu, mora redovno unositi u imovinsku karticu.


Grlić Radman to, međutim, nije činio, što je 13. rujna, prije dvadesetak dana, prvi primijetio i objavio portal Index.hr. Ipak, ministrova imovinska kartica u međuvremenu nije korigirana, a, eto, pred vratima je i saborska rasprava potaknuta činjenicom da Grlić Radman godinama nije ispunjavao svoju dužnosničku obvezu.


Iako je, znači, Grlić Radman, prije četiri godine izravno od Povjerenstva doznao sve što ga je zanimalo o dividendi, on je isto tijelo 14. rujna ponovo zamolio mišljenje o tome što da radi s eurima što mu ih, temeljem 20 posto vlasničkog udjela, isplaćuje Agroproteinka.


Povjerenstvo je na sjednici 22. rujna donijelo novo mišljenje, u kojem je ministra, jer on ga je i to pitao, obavijestilo i da nema prepreke da dividendu koja mu je na račun u banci sjela od 2019. do 2022. odmah, u formi povećanja ušteđevine, stavi u imovinsku karticu, a da s posljednjom isplatom može, sukladno zakonu, pričekati kraj godine. Usto je Grlić Radman upozoren da mu je sve potrebne informacije Povjerenstvon dalo još 2019.


Index.hr je jednostavnom računicom došao do ukupne sume od 2,1 milijun eura dividende koju je ministar primio tijekom četiri godine. Ali, kako onu za 2022. još nije morao upisati u imovinsku karticu, a na dividendu je plaćao porez, Grlić Radman je u prekršaju za iznos koji je manji od 2,1 milijun eura.


Na konferenciji za novinare 14. rujna on nije želio otkriti točan iznos za koji mu je ušteđevina porasla otkako je ušao u Vladu.


Postupak Povjerenstva


Osim što se Povjerenstvo bavilo sastavljanjem još jednog mišljenja Grliću Radmanu, ono je i otvorilo njegov predmet. Predsjednica Povjerenstva Aleksandra Jozić-Ileković obećala je da će, zbog interesa javnosti, raditi ubrzano, ali još u ovom slučaju nije ni pokrenut postupak, pa je sigurno da će to potrajati.


Međutim, već sada je jasno da će ministar biti novčano kažnjen, to je kao izvjestan ishod najavio i premijer Plenković, koji smatra da je član njegove Vlade počinio samo »tehničku grešku, propust«. S druge strane, opozicija je uvjerena da Grlić Radman mora snositi i političku odgovornost.


Rasprava u Saboru o ministru vanjskih poslova trebala bi biti među glavnim događajima ovog tjedna u Hrvatskoj. No, oporbi na ruku ne ide to što je njezin početak u srijedu zakazan tek za 17 sati.


Prethodno će zastupnici imati priliku iznositi stajališta kluba i odradit će se rasprava o dvije točke dnevnog reda koje je predložila Vlada, prvim čitanjima zakona o humanitarnoj pomoći i o nacionalnoj naknadi za starije osobe. Ako sve to završi do, primjerice, 14 sati, bit će proglašena stanka do 17 sati.


Uobičajeno je da se o prijedlozima oporbe raspravlja predvečer i noću, tako je prije nekoliko dana bilo i s Izvješćem o radu Državnog odvjetništva za 2022.