Petak, 1. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

ZOMBI

Je li najsmrtonosnija droga na svijetu stigla i u Hrvatsku?

Autor: P. N.

02.10.2023. 08:48
Je li najsmrtonosnija droga na svijetu stigla i u Hrvatsku?

Foto: iStock/NLJe li fentanil – trenutno najopasnija droga na svijetu koja je poharala Ameriku – stigao u Hrvatsku? Službene potvrde još nema, a čekaju se obdukcije za dvije sumnjive smrti za koje postoje indicije da bi mogle biti povezane s ovom vrstom droge kod koje je svega 10 grama dovoljno za čak tisuću doza.


“Prema našim saznanjima koja smo dobili od članova obitelji koji su pored tijela umrlih našli pakiranja fentanila, postoji osnovana sumnja da je dvoje mladih ljudi izgubilo život u Republici Hrvatskoj zbog intoksikacije fentanilom”, komentira psihijatar Ivan Ćelić za N1.


Fentanil je sintetski opioid koji se u medicini već preko četiri desetljeća koristi za ublažavanje bolova. Daje se samo na liječnički recept.
“Stotinjak puta je jači od morfija, odnosno 50 puta je jači od heroina. Nažalost, crno tržište se brzo prilagođava. Tako je sve isto krenulo u Americi, prvo s lijekovima na recept koji su služili za ublažavanje bolova, zatim je došao meksički heroin i onda, naravno, tržište je reagiralo na način da je došlo do poplave fentanila.


Ono što kažu da od jednog grama fentanila možete praktički napraviti 500 do 600 doza dovoljno za jednog prosječnog korisnika, odnosno jednog prosječnog ovisnika o heroinu i tu nastaje problem.


Znači, desetak grama fentanila je vrlo lako prokrijumčariti, a od desetak grama fentanila možete napraviti na tisuću doza”, objašnjava pomoćnik ravnatelja HZJZ-a Željko Petković.


Ravnatelj policije Nikola Milina kaže da dosad u Hrvatskoj nije bilo zapljene te vrste droge. Čelić pak navodi kako se radi o trenutno najsmrtonosnijoj drogi u optjecaju.“U ovom trenutku zajedno s HZJZ-om radimo na pilot projektu kućnih doza Naloxona i to bi od proljeća 2024. u obliku intranazalnog spreja koji je puno jednostavniji za primjenu, onda imale i osobe koje uzimaju opijate i članovi njihovih obitelji”, navodi.


Više od 100 tisuća Amerikanaca prošle godine umrlo je zbog ovisnosti o sintetičkim drogama – većinom fentanila. Zbog toga je još prije nekoliko mjeseci američki šef diplomacije pokrenuo osnivanje Globalne koalicije za borbu protiv sintetičkih droga. Na opasnost je upozorio i Europu gdje fentalin još nije uzeo maha, ali je dosad uzeo 140 života, piše N1.