Utorak, 28. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

NASTAVAK SUKOBA

Hamas kaže da neće pustiti taoce bez prekida vatre

Autor: Hina

17.12.2023. 13:50
Hamas kaže da neće pustiti taoce bez prekida vatre

Foto: ReutersHamas neće ući u pregovore o daljnjim razmjenama zarobljenika bez prekida izraelskog vojnog djelovanja u Gazi, objavio je u nedjelju palestinski ekstremistički pokret.


“Hamas ponovno ističe svoj stav da neće voditi nikakve pregovore o razmjeni zarobljenika osim ako cionistička agresija protiv našeg naroda jednom zauvijek ne prestane”, objavio je Hamas, dodajući da je ta poruka proslijeđena svim uključenim posrednicima.


Ta je poruka upućena u trenutku dok Katar pokušava posredovati između Izraela i Hamasa kako bi se uspostavila nova humanitarna pauza u Pojasu Gaze.
Visoki izraelski i katarski dužnosnici navodno su se posljednjih dana sastali u Norveškoj kako bi razgovarali o razmjeni preostalih talaca, koje je oteo Hamas, za palestinske zatvorenike u izraelskim zatvorima.


Niti jedna strana nije potvrdila te navode.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je u subotu navečer da se vojni pritisak na Hamas mora nastaviti kako bi se osigurala pobjeda i povratak svih otetih.


Prošlog mjeseca Izrael i Hamas dogovorili su prekid vatre uz posredovanje Egipta i Katara.


Prekid vatre trajao je tjedan dana i omogućio je oslobađanje 105 talaca. Zauzvrat, Izrael je oslobodio 240 palestinskih zatvorenika iz izraelskih zatvora.


Prema izraelskim procjenama, u Gazi je još 112 talaca.