Četvrtak, 13. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

ZASTRAŠUJUĆE BROJKE

Hamas: Dosad je u izraelskom bombardiranju ubijeno 12.000 ljudi, dvije trećine su žene i djeca

Autor: Hina

18.11.2023. 17:40
Hamas: Dosad je u izraelskom bombardiranju ubijeno 12.000 ljudi, dvije trećine su žene i djeca

Foto: ReutersMinistarstvo zdravstva Hamasa objavilo je u subotu smrt više od 80 osoba u dva odvojena izraelska napada na izbjeglički logor kojim upravlja UN na sjeveru Pojasa Gaze.


Agencija AFP zatražila je komentar izraelske vojske i UN-ove agencije za izbjeglice (UNRWA) no za sada nije dobila odgovore.


Ranije u subotu Hamasovo ministartvo objavilo je da je u napadu na Jabaliju poginulo najmanje 50 osoba u bombardiranju UN-ove škole u kojoj su smješteni raseljeni Palestinci.
Taj se napad dogodio u zoru na školu Fakhura rekao je za agenciju AFP dužnosnik mimistarstva.


Snimke koje su objavljene na društvenim mrežama pokazuju tijela, neka od njih krvava, druga u prašini, na katovima zgrade,  u kojoj su madraci bili postavljeni ispod školskih klupa.


Hamasovo ministarstvo je zatim u subotu objavilo i pogibiju 32 člana jedne obitelji, od kojih je 19-ero djece u izraelskom napadu na njihovu kuću u izbjegličkom logoru Jabalija u Pojasu Gaze.


Ministarstvo je objavilo 32 imena obitelji Au Habal ubijenih u subotnjem napadu na izbjeglički logor.


Početkom studenoga, vlada islamističkog pokreta Hamas koji je od 2007. na vlasti u Pojasu Gaze, objavila je da je u napadima na zbjeglički logor Jabalia poginulo više od 200 ljudi, a stotine su ranjene.


Jabalia je najveći izbjeglički logor u Pojasu Gaze i više od 80 posto njegovih stanovnika su izbjeglice ili potomci izbjeglica koji su napustili svoje domove 1948. kada je stvorena država Izrael.


Za sve njih skrbi se UNRWA koja je zadužena upravljati u osam logora na malom prostoru.


U Jabaliji UNRWA vodi i 26 škola te dva zdravstvena centra, a treći je smješten u okolici-


Prema podacima te UN-ove agencije, ubijen je najmanje 71 raseljeni Palestinac, a 573 je ranjeno u 154 skloništa koje je UN otvorio u Pojasu Gaze.


U tim skloništima je danas 813.000 raseljenih, navodi UNRWA.


Hamas je 7. listopada izveo okrutne napade na jugu Izrael ubivši 1200 ljudi, uglavnom civila te je zajedno s drugim palestinskim džihadističkim skupinama uzeo 240 talaca.


Izrael je na te napade odgovorio stalnim bombardiranjem Gaze.


Prema podacima koje je Hamas objavio u petak, dosad je u izraelskom bombardiranju ubijeno 12.000 ljudi, od kojih su dvije trećine žene i djeca.