Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

BIJELA KUĆA

Američko upozorenje: Izrael treba poduzeti sve mjere kako bi razlikovao teroriste od civila

Autor: Hina

29.10.2023. 18:21
Američko upozorenje: Izrael treba poduzeti sve mjere kako bi razlikovao teroriste od civila

Foto: ReutersSAD vjeruje da bi Izrael trebao poduzeti sve što može kako bi napravio razliku između palestinskih civila i militanata Hamasa u svojoj vojnoj operaciji u Gazi, rekao je u nedjelju savjetnik Bijele kuće za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan.


U intervjuu za CNN, Sullivan je također pozvao izraelskog premijera Benjamina Netanyahua da “obuzda” nasilje ekstremističkih židovskih doseljenika nad nedužnim ljudima na Zapadnoj obali.


Sullivan u nedjelju nije želio priznati razlike između SAD-a i Izraela oko vojnog napada na Gazu, ali je naglasio da je Washington bio iskren sa svojim saveznikom.
Suočen s rastućim negodovanjem zbog izraelskog bombardiranja Gaze nakon smrtonosnih napada Hamasovih militanata 7. listopada u Izraelu, Sullivan je rekao: “Ne zalažemo se za ubijanje nedužnih ljudi, bilo Palestinaca, Izraelaca ili drugih”.


Sullivan je u razgovoru rekao da SAD i Izrael raspravljaju o teškim pitanjima, humanitarnoj pomoći, razlikovanju terorista i nedužnih civila te o tome kako Izrael razmišlja o svojoj vojnoj operaciji.


“Razgovaramo iskreno, razgovarali smo izravno, dijelimo svoja stajališta na neuljepšan način i to ćemo nastaviti”, rekao je Sullivan.


“Ali dok sjedim ovdje u javnosti, samo ću reći da će Sjedinjene Države svoja načela i prijedloge učiniti potpuno jasnima, uključujući svetost nevinog ljudskog života. A onda ćemo nastaviti davati svoje savjete Izraelu privatno”, dodao je.


Medicinske vlasti u Pojasu Gaze, gdje živi oko 2,3 milijuna ljudi, kažu da je 8.005 Palestinaca – uključujući 3.324 maloljetnika – ubijeno u izraelskoj kampanji čiji je cilj uništiti Hamas, militantnu skupinu koju podržava Iran.