Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

premijer plenković

Plenković ne vidi namjeru za trgovinom djecom kod Hrvata pritvorenih u Zambiji

Autor: Hina

13.02.2023. 21:43
Plenković ne vidi namjeru za trgovinom djecom kod Hrvata pritvorenih u Zambiji

Foto: Davor KovačevićHrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u ponedjeljak kako mu se čini da kod osmero Hrvata pritvorenih u Zambiji “nije bilo nikakve namjere za trgovinom” djecom, dodavši da je “apsolutno neprihvatljivo” stigmatizirati djecu i njihove roditelje.


Četiri para iz Hrvatske uhićena su početkom prosinca u Zambij zbog sumnje na trgovinu ljudima, odnosno zbog sumnje u valjanost dokumenata o posvojenju maloljetne djece iz DR Konga. Nakon što je sud povukao optužnicu i pustio ih, oni su ponovno uhićeni u zračnoj luci, navodno zbog dodatnih informacija protiv njih koje su stigle iz Hrvatske.


Upitan nakon sjednice predsjedništva HDZ-a o najavi pravobraniteljice za ravnopravnost spolova da će možda podignuti kaznenu prijavu protiv bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara jer je zambijskoj policiji poslao poruku da je jedan od uhićenih transrodna osoba, Plenković je kazao kako je to “njena prijava, nije naša”.


Rast govora mržnje
U vezi s time je istaknuo kako u Hrvatskoj postoji “enorman rast govora mržnje” i da je to “samo jedna manifestacija toga”.


“Svaki govor mržnje pa i ovaj sada dovodi do toga da možda djeca koja su posvojena iz neke zemlje ranijih godina hodaju danas po cesti, a netko ih vrijeđa, ide iza njih i govori: ‘Vas su ukrali, vas su kupili, vi ste oteti vašim biološkim roditeljima’. To je ozračje u kojem mi danas živimo”, rekao je Plenković.


“To nije normalno, to nije dopustivo. Postaje se na jedan beskrupulozan način, enormno agresivan. Ja osuđujem takvu agresiju, pogotovo što je ovdje riječ o djeci, o djeci u vezi, koje koliko se meni čini, nije bilo nikakve namjere za trgovinom”, dodao je.


Premijer je istaknuo kako treba vidjeti je li sve bilo “procesno legalno”, ali je “stigmatizirati tu djecu ili njihove roditelje apsolutno neprihvatljivo”


Na pitanje je li zakazala hrvatska diplomacija, Plenković je odgovorio kako su uhićeni Hrvati “išli dolje bez ikakve upute ili asistencije ili upita bilo kojem državnom tijelu”.


“Oni su otišli svojom voljom. Kada se problem dogodio, država se angažirala i angažirana je i danas”, dodao je.