Petak, 23. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Posjet Srbiji

Grlić Radman najavio razgovor s Dačićem kako bi se podigla razina dobrosusjedskih odnosa

Autor: Hina

28.01.2023. 16:10
Grlić Radman najavio razgovor s Dačićem kako bi se podigla razina dobrosusjedskih odnosa

Foto: Davor KovačevićHrvatski šef diplomacije Gordan Grlić Radman posjet Subotici i hrvatskoj zajednici na sjeveru Vojvodine započeo je u subotu obilaskom Hrvatske kuće u izgradnji i tom je prigodom poručio da je njegov dolazak prigoda da s predstavnicima Srbije razgovora o dobrosusjedskim odnosima dviju država.


Nakon posjeta Hrvatskom nacionalnom vijeću ministar Grlić Radman će razgovarati sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem.


Uoči toga susreta izjavio je da će se razgovarati „u dobroj vjeri, u interesu Srbije i Hrvatske, dvaju naroda“. „U interesu dobrosusjedskih odnosa, jer razgovarati se mora“, dodao je.
Istaknuo je da postoje određena otvorena pitanja koja su posljedica Domovinskog rata.


„Premda je prošlo više od 30 godina, rane su još svježe. Tu prije svega govorimo o 1816 nestalih i odvedenih osoba u Hrvatskoj“, naveo je.


Grlić Radman istaknuo je da će otvorena pitanja, ako se ne rješavaju, “opterećivati buduće naraštaje i odnose dviju država“.


Dodao je kako će se razgovarati o hodogramu djelovanja koji bi trebao početi bilateralnim konzultacijama, sastankom državnih tajnika za otvorena pitanja.


„To je taj mehanizam koji treba ponovno uspostaviti. Mi imamo osobu, a sada čekamo i da srbijanska strana imenuje svojega koordinatora“, izjavio je ministar.


Zaključio je kako je Hrvatska kuća, čiju izgradnju financira Hrvatska, primjer da Hrvati u Srbiji imaju snažnu podršku matične domovine.


Nakon susreta s kolegom Ivicom Dačićem ministar Grlić Radman će posjeti sjedište Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a poslije će izaslanstva Hrvatske i Srbije u pratnji predstavnika hrvatske i srpske manjine Tomislava Žigmanova i Milorada Pupovca biti gosti Velikog prela koje bunjevački Hrvata u Bačkoj svakoga siječnja priređuju od 1879.