Nedjelja, 19. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Posjet Srbiji

Hrvatski i srpski ministri vanjskih poslova održali "neformalni susret"

Autor: Hina

27.01.2023. 15:48
Hrvatski i srpski ministri vanjskih poslova održali

Foto: Marko Prpic/PixsellŠef hrvatske diplomacije Gordan Grlić Radman otvorit će na “kratkom neformalnom susretu” sa srbijanskim ministrom vanjskih poslova Ivicom Dačićem u subotu pitanja nestalih, odštete logorašima i kvazi regionalne jurisdikcije, potvrdilo je u petak ministarstvo vanjskih i europskih poslova za Hinu.


Obojica ministara sudjelovat će kao gosti na tradicionalnoj manifestaciji bunjevačkih Hrvata “Velikom prelu” u Subotici.


Grlić Radman će otvoriti pitanja “nestalih, odštete logorašima i obitelji ubijenih hrvatskih građana u agresiji na Hrvatsku, kvazi regionalne jurisdikcije i reciprociteta političke zastupljenosti manjina na svim razinama vlasti sukladno bilateralnom ugovoru o uzajamnoj zaštiti manjina iz 2005. godine”, poručilo je ministarstvo.
MVEP je naglasio da će “potencijalni službeni susret imati smisao ili svrhu ako bude sadržavao hodogram rješavanja navedenih problema, budući da do sada nije postignut napredak ni u jednom području”.


Na svečanosti “Velikog prela”, koje se održava od 1879. godine, bit će i predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac i ministar u srbijanskoj vladi, čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) Tomislav Žigmanov.


Koncem 2022. godine Ivica Dačić je objavio da ga je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić zatražio da radi na odleđivanju odnosa Srbije i Hrvatske.


Dačić je u međuvremenu bio u Zagrebu na božićnom domjenku SNV-a, dok je 19. siječnja, na marginama foruma u Davosu, došlo do izravnog susreta i razgovora hrvatskog premijera Andreja Plenkovića i srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića.