Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Greenpeace će Pozdrav suncu pretvoriti u grafikon o obnovljivoj energiji

09.06.2017. 22:00
Greenpeace će Pozdrav suncu pretvoriti u grafikon o obnovljivoj energiji


U sklopu kampanje za promociju većeg korištenja solarne energije u turizmu, Greenpeace će u utorak 13. lipnja u Zadru nakratko pretvoriti instalaciju “Pozdrav suncu” u tortni grafikon koji će vizualno pokazati da Hrvatska koristi manje od 1% svog solarnog potencijala. Organizacija će još jednom pozvati vodeće turističke tvrtke, Valamar, Maistru i Plavu lagunu, da povedu tranziciju Hrvatske prema obnovljivim izvorima energija.
Tom će prigodom volonteri predstaviti mali mobilni fotonaponski sustav pomoću kojeg će napajati mobitele, puštati glazbu, nuditi besplatan internet i pregršt informacija o solarnoj energiji. Prolaznici će imati priliku sudjelovati u radionicama izrade solarnih lampi i potpisati peticiju podrške.
U srijedu, 14.6. u prostorijama Impact Centra u Zadru održat će se edukativna radionica za turističke tvrtke i privatne iznajmljivače. Ovo je idealna prilika da hoteli, hosteli, kampovi ili apartmani koje zanima ulaganje u solarnu energiju pronađu na jednom mjestu odgovore na sva pitanja.
– Na Jadranu brojimo prosječno 2.600 sunčanih sati godišnje, a i dalje smo na samom začelju po korištenju sunca za proizvodnju energije. Smatramo da je turistički sektor iz više razloga logičan odabir za prve velike korake u solarizaciji Jadrana: objekti su smješteni na sunčanoj obali, imaju najveću potrošnju struje ljeti, a studijom smo dokazali se investicije u fotonaponske sustave posebno isplate hotelima i kampovima, poručuju iz Greenpeacea.
Ignacio Navarro, međunarodni stručnjak za energetiku, u svojoj će prezentaciji predstaviti primjere iz hotelskog sektora u Grčkoj te kako su se turistički subjekti unatoč financijskoj krizi izborili za pravo da u poticajnom okruženju proizvode energiju za vlastite potrebe i tako smanje račune za struju. Važnost građanske energije i potencijal za primjenu projekata solarne energije u turizmu u Hrvatskoj predstavit će Boris Pavlin i Ivan Zoković iz Zelene energetske zadruge (ZEZ), krovne hrvatske organizacije za područje energetskog zadrugarstva i razvoj projekata koji se baziraju na ekonomskim modelima korištenja obnovljivih izvora energija kroz građansku participaciju.