Utorak, 25. lipnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

27 C°

OKRUGLI STOL HOK-A

Malim obrtnicima dati na volju hoće li raditi nedjeljom ili ne

Autor: Hina

11.10.2023. 18:14
Malim obrtnicima dati na volju hoće li raditi nedjeljom ili ne

Foto: Željko Hladika/PIXSELLMali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili ne raditi nedjeljom, poručeno je u srijedu s 1. Obrtničkog fokusa u organizaciji Hrvatske obrtničke komore (HOK), na kojem je upozoreno je da je u zadnjih pet godina zatvoreno gotovo 800 malih trgovina.


Riječ je o prvom u nizu okruglih stolova kojima je cilj raspraviti ključne izazove i trendove u obrtničkom sektoru, a ovaj put tema su bile aktualnosti u sektoru trgovine, s naglaskom na Zakon o trgovini i ograničenje rada nedjeljom.


Podsjetimo, 1. srpnja je stupio na snagu novi Zakon o trgovini prema kojem će trgovine nedjeljom u pravilu biti zatvorene, no trgovci mogu odabrati 16 nedjelja u godini tijekom kojih bi radili, pri čemu ih u ostatku ove godine mogu iskoristiti svih 16.
Osim trgovina, zakonom se između ostalog ograničava rad nedjeljom suvenirnicama i cvjećarnicama, dok se iznimke od zabrane primjerice odnose na prodajne objekte na željezničkim i autobusnim kolodvorima, aerodromima i lukama, na trajektima i benzinskim postajama te u bolnicama, hotelima, kulturnim i vjerskih ustanovama i muzejima.


Predsjednik HOK-a Dalibor Kratohvil poručio je da mali obrtnici trebaju imati pravo odabira hoće li ili ne raditi nedjeljom, iznijevši podatak da se u proteklih pet godina zatvorilo 785 malih trgovina.


Za blagdan Svih svetih proglasiti sajamski dan


Upozorio je na skorašnji blagdan Svih svetih, s obzirom da novi zakon zabranjuje rad na državne praznike i blagdane, pa to “na muku” stavlja cvjećare, kojima taj dan čini jednu od okosnica poslovanja.


Iznimka koja im eventualno može omogućiti da ipak rade je da lokalne samouprave taj dan proglase sajamskim danom, a iz HOK-a apeliraju da to ovaj put i učine. No, Kratohvil je napomenuo da to ne može biti i model za budućnost, jer ipak je riječ o svetkovini, pa stoga uočene manjkavosti u zakonu treba mijenjati.


Mirko Budimir iz HUP-Udruge trgovine je istaknuo da je HUP protiv ograničavanja rada nedjeljom, ocijenivši da će iduća godina, u kojoj će se 16 radnih nedjelja morati raspodijeliti na cijelu godinu, biti jako izazovna, između ostalog i u pogledu organizacije posla.


Ustavni sud će odlučivati o ustavnosti zakona


Iz udruženja su podnijeli i tužbu Ustavnom sudu kojom traže ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini, a Budimir je ocijenio da postoje argumenti da taj zakon i ovaj put “padne”, kao što se to dogodilo već dvaput u prošlosti. No, bilo bi neozbiljno bilo što prejudicirati, dodao je.


Predsjednik Ceha za trgovinu i cvjećarstvo OK Splitsko-dalmatinske županije Ivica Ćudina je također ustvrdio da će prave probleme donijeti iduća godina jer je 16 radnih nedjelja premalo za cijelu godinu, s obzirom da turistička sezona na obali počinje već u travnju.


Oko ograničavanja rada nedjeljom podijeljeni su i u samom HOK-u, pa tako potpredsjednik te komore Adolf Cvanciger podržava regulaciju rada nedjeljom jer smatra da ona vodi do zadovoljnijeg djelatnika. Kako je ustvrdio, velika većina onih koji rade u trgovini radije za slobodan dan žele nedjelju nego neki dan u tjednu.


Podsjetio je da je zadnji put zakon o trgovini koji je ograničavao rad nedjeljom “pao” na Ustavnom sudu jer se radila distinkcija između trgovaca s obzirom na veličinu njihovih prodajnih mjesta.


Odgovorio je tako na prijedlog člana Predsjedništva HOK-a Darka Kneževića, koji se zalaže za “pozitivnu diskriminaciju”, odnosno da se obrtnicima i trgovačkim društvima čiji je prodajni objekt veličine do 150 kvadratnih metara bruto omogući da biraju žele li raditi nedjeljom.


Nedostatak radne snage u trgovini


Direktorica Sektora za trgovinu Hrvatske gospodarske komore (HGK) Sanja Smoljak Katić je rekla da su se iz te komore, koja je sudjelovala u radnoj skupini za izradu zakona, zalagali da se omogući rad u više nedjelja no 16, kao i da zakon stupi na snagu s određenom odgodom, odnosno 1. srpnja, a potonje im je i uvaženo.


Smoljak Katić je istaknula i da je trgovina izrazito visoko regulirana djelatnost, u smislu mnogo propisa i pravilnika koji se vežu za poslovanje trgovina, pri čemu je trgovina uvijek “pod povećalom”, u smislu učestalih inspekcija.


Na nedostatak radne snage u trgovini, napose one kvalitetne, upozorio je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Josip Smoljan, pri čemu se neke manje trgovine zatvaraju jer im vlasnici odlaze u mirovinu.


Sindikati pozdravljaju ograničenje rada nedjeljom


Predsjednica Sindikata trgovine Hrvatske Zlatica Štulić ocijenila je da među radnicima u trgovini vlada zadovoljstvo novim zakonom, a da brojni poduzetnici kažu da im se promet “prelio” na druge dane. Štulić je poručila i da oko dvije trećine zaposlenih u trgovini su žene, a iz aspekta obitelji posebno je važno da one imaju slobodnu nedjelju.


Rekla je i da mnoge razvijenije zemlje od Hrvatske imaju neradnu nedjelju, navevši primjer Norveške gdje su radne samo tri nedjelje u prosincu. Štulić je ustvrdila i da nitko nije dobio otkaz zbog smanjivanja broja radnih nedjelja, rekavši kako u sektoru vlada nestašica radne snage.


Za riječ se javio se Zdravko Gojanović čiji sezonski obrt ima sjedište u Primoštenu, rekavši kako zastupa oko pet tisuća onih koji se bave trgovinom na obali, a prodaju razne suvenire, primjerice ručnike i natikače, kao i neke prehrambene artikle, poput meda i džemova. Istaknuo je da rade u vrijeme turističke sezone koja traje oko sedam mjeseci, dok 16 nedjelja obuhvaća tek oko tri i pol mjeseca, a tu je još i zabrana rada praznicima i blagdanima.


Ustvrdio je da su ti trgovci zapostavljeni i nitko ih ne spominje, a sindikalisticu Štulić je “zamolio” da ih ostavi na miru, navevši da 90 posto tih ljudi koji rade na Jadranu su samozaposleni, a u obrtu dodatno još rade uglavnom članovi obitelji.