Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

hrvatska narodna banka

Imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna

Autor: Hina

17.01.2023. 19:57
Imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna

Foto: Darko JelinekU prva tri tromjesečja 2022. godine imovina bankovnog sustava porasla je za rekordnih 50,6 milijardi kuna ili za 10,1 posto u odnosu na kraj 2021., a nastavljeno je i poboljšanje kvalitete kredita, konstatirano je u utorak na sjednici Savjeta Hrvatske narodne banke (HNB).


Kako se navodi u priopćenju sa sjednice Savjeta, pretežiti izvor financiranja rasta imovine za 50,6 milijardi kuna bili su primljeni depoziti na transakcijskim računima kućanstava i nefinancijskih društava, koji u znatnoj mjeri odražavaju učinke uspješne turističke sezone i pripremu građana za uvođenje nove valute.


Glavnina povećanja imovine usmjerena je u kredite, osobito kredite nefinancijskim društvima iz djelatnosti opskrbe energijom, a nastavio se i rast novčanih sredstava, dodaje se.
Nova kreditna aktivnost i nastavak trenda smanjenja neprihodujućih kredita (NPL-ova) rezultirali su daljnjim poboljšanjem kvalitete kredita, odnosno smanjenjem udjela NPL-ova, sa 4,3 na 3,3 posto. No, porast kredita u fazi 2 upućuje na povećani rizik u prihodujućem dijelu portfelja banaka, navode iz središnje banke.


Stopa ukupnoga kapitala smanjila se za gotovo dva postotna boda, na 24 posto, što je posljedica smanjenja regulatornoga kapitala, ponajviše pod utjecajem nerealiziranoga gubitka na osnovi vrednovanja obveznica po fer vrijednosti, a potom i porasta ukupne izloženosti rizicima. Unatoč tome, pokazatelji kapitaliziranosti na visokim su razinama, konstatirao je Savjet HNB-a.


Prihodi ostvareni ukidanjem umanjenja vrijednosti za očekivane kreditne gubitke ključan su izvor povećanja dobiti i profitabilnosti poslovanja, dok je na porast dobiti manje utjecalo povećanje neto prihoda proizašlo iz porasta naknada i provizija, uz istodobni nastavak smanjenja kamatnih prihoda.


Savjet HNB-a dao je suglasnost Nadzornom odboru Imex banke da Ozren Dragčević obavlja funkciju predsjednika uprave te banke te je dao suglasnost Nadzornom odboru Karlovačke banke da Stjepan Oreški obavlja funkciju člana uprave te banke, zaključuje se u priopćenju.