Petak, 8. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

ZBOG KAŠNJENJA

HEP Toplinarstvo u prosincu šalje dva računa za grijanje

Autor: Hina

01.12.2022. 11:04
HEP Toplinarstvo u prosincu šalje dva računa za grijanje

Foto: Goran Stanzl/PIXSELLSvi oni koji toplinsku energiju primaju od toplana sljedećeg će mjeseca od HEP Toplinarstva dobiti dva računa koje će morati platiti tijekom prosinca, piše u četvrtak Jutarnji list.


Tako će u istom mjesecu morati platiti račune za 10. i 11. mjesec. Prema odgovoru HEP-a Jutarnjem listu, prvo će stići račun za listopad, koji će trebati platiti do 15. prosinca, a potom račun za studeni, koji će trebati platiti krajem prosinca.


Tako će biti zato što je Ministarstvo gospodarstva tek 25. studenog donijelo Uputu o postupanju energetskim subjektima u vezi s izdavanjem računa za isporučenu toplinsku energiju u centralnim i zatvorenim toplinskim sustavima. Bez te Upute isporučitelji toplinske energije korisnicima nisu mogli izdati račune listopad.
Naime, kako stoji u odgovoru HEP-a Jutarnjem listu, “razlog kašnjenja je potreba usklađenja računa s Uredbom Vlade Republike Hrvatske o otklanjanju poremećaja na domaćem tržištu energije, a kojom je krajnja cijena isporučene toplinske energije u ogrjevnoj sezoni 2022./2023. ostala nepromijenjena”.


Prema Uredbi Vlade o otklanjanju poremećaja na tržištu energenata, opskrbljivači toplinskom energijom dužni su krajnjim kupcima toplinske energije za razdoblje od 1. listopada 2022. do 31. na mjesečnoj razini ispostavljati račune za isporučenu toplinsku energiju, i to tako da na računima iskažu razliku u cijeni koja se kupcima subvencionira na temelju Uredbe Vlade RH.


Uredba je donijeta početkom rujna, a Ministarstvu je bilo potrebno više od dva mjeseca da izradi tekst Upute, čime su građane doveli u situaciju da u jednom mjesecu moraju platiti dva računa, a HEP Toplinarstvo istovremeno, prema vlastitom priznanju, trpi gubitke, piše novinar Jutarnjeg lista Krešimir Žabec.