Nedjelja, 25. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

POSLOVNI TRILER

Arapi se obratili sudu i sabotirali skupštinu Fortenova grupe

Autor: Hina

26.11.2022. 10:20
Arapi se obratili sudu i sabotirali skupštinu Fortenova grupe

Foto: Pixsell/NLUzbudljiv poslovni triler kroz koji prolazi najveći poslovni sustav u Hrvatskoj – Fortenova – dobio je novi nastavak, piše u subotu Jutarnji list.


Naime, pojavile su se informacije prema kojima je arapski investitor Saif Alketbi, koji tvrdi da je od ruskog Sberbanka kupio 43-postotni udio u Fortenovi, poduzeo prve pravne korake na registraciji svojeg vlasništva preko nizozemskog suda, što je rezultiralo skidanjem s dnevnog reda dijela odluka već najavljene Skupštine imatelja depozitarnih potvrda Fortenove koje mogu predodrediti međusobne odnose suvlasnika.


U tzv. revocation noticeu nakon tužbe arapske strane u Amsterdamu s dnevnog reda Skupštine Fortenove STAK izbačen je niz točaka dnevnog reda, poput opoziva predstavnika Sberbanka iz Odbora direktora Romana Goltsova, kao i prijedlozi produljenja mandata članova Odbora na maksimalnih šest godina.
Na Skupštini su tako nove šestogodišnje mandate trebali dobiti Fabris Peruško, Pavao Vujnovac, Damir Spudić (direktor u Vujnovčevoj Enna grupi), ali i Maksim Poletaev i Vsevolod Rozanov, predstavnici ruske VTB banke.


Na novom prijedlogu dnevnog reda ostale su samo dvije točke dnevnog reda o izboru revizora koji će revidirati financijske izvještaje Fortenove sukladno nizozemskim i hrvatskim zakonima.


Drugim riječima, premda potezi Alketbijevih odvjetnika još ne znače da će taj arapski investitor uspjeti aktivirati svoja vlasnička te preko njih i upravljačka prava u Fortenovi, očigledno je da su njihovi potezi uzeti dovoljno ozbiljno da se ne ulazi u možebitne pravne komplikacije prejudiciranjem budućih vlasničkih odnosa na Skupštini društva, piše novinar Jutarnjeg list Gojko Drljača.