Petak, 12. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

26 C°

MINISTAR PRIMORAC

Pokušaj preuzimanja Fortenove neuobičajen je i netransparentan

Autor: Hina

09.11.2022. 15:34
Pokušaj preuzimanja Fortenove neuobičajen je i netransparentan

Foto: Patrik Macek/PIXSELLMinistar Financija Marko Primorac izjavio je u srijedu da Fortenova normalno posluje i podmiruje obaveze, a da je aktualni pokušaj preuzimanja udjela u toj kompaniji neuobičajen i netransparentan.


Odgovarajući na novinarska pitanja o Fortenovi, nakon što je Saif Alketbi iz Ujedinjenih Arapskih Emirata objavio da je kupio 43 posto Fortenove od Sberbanka, Primorac je na marginama savjetovanja Hrvatskog društva ekonomista kazao da se, koliko zna, ništa spektakularno ne događa u kompaniji, ona nije ugrožena, normalno posluje, plaće se isplaćuju, a obveze podmiruju.


Rekao je da Ministarstvo financija jest subjekt aktualnih procesa, jer je za obavljanje transakcija bilo potrebno ishoditi njegovo odobrenje u vezi s mjerama kojima je definiran sankcijski režim.
Potvrdio je da Ministarstvo financija nije dobilo “nikakav upit od navodnih preuzimatelja Fortenove, niti su im iz Ministarstva financija dali bilo kakvo odobrenje”.


Kaže da o novom investitoru ne zna ništa, nije se javio Vladi kao ni vodstvu Fortenove te da smatra da je riječ o neuobičajenom poslovnom potezu. Više informacija o daljnjim koracima u dogledno vrijeme mogli imati Hanfa i Ministarstvo vanjskih poslova, rekao je.


Primorac je ocijenio da je cijeli proces preuzimanja prilično netransparentan, da je logično da onaj tko je zainteresiran za preuzimanje dođe u tvrtku, obavi dubinsku kontrolu, financijske analize, razgovara sa suvlasnicima, a toga, kaže, koliko zna, nije bilo.


Potvrdio je da su mirovinski fondovi bili zainteresirani za kupnju udjela u Fortenovi i bili spremni obaviti transakciju te su tražili i dobili sva potrebna odobrenja. No, jedan od fondova je odustao, što je drugim fondovima otežalo provođenje te transakcije.


Primorac se nada da neće dolaziti do novih “lex-ova”, da će poduzeće nastaviti stabilno poslovati, a pitanje vlasništva se razriješiti.


Nisu utvrđeni detalji poreza na ekstraprofit


Na upit o najavljenom porezu na ekstraprofit i kritikama poslodavaca, kaže da još nisu utvrđeni detalji tog poreza te da kao ministar financija nije sretan s uvođenjem bilo kakvog novog poreza.


To je, kaže, ponajprije potaknuto uredbom donesenom na razini EU-a usmjerenom dominantno prema energetskom sektoru. U energetskom sektoru nismo, kada govorimo o najvećim poduzećima, očekivali ekstraprofite, rekao je i nastavio da je, kada je riječ o HEP-u, kroz utvrđivanje prihvatljivih cijena za kućanstva očekivani profit preraspodijeljen prema kućanstvima.


Postojala je, kaže, ideja da se proširi obuhvat, ponajprije na subjekte iz trgovinskog sektora, veleprodaje i maloprodaje, dodavši da je Vlada već nekoliko puta snižavala stopu PDV-a s ciljem smanjenja cijena.


No, takva politika nije urodila plodom, a  cijene nisu snižene nego povećane. Stoga se pretpostavilo da su povećane i marže kod takvih subjekata, kazao je Primorac, naglasivši da treba imati u vidu puno elemenata o kojima se još raspravlja.


Na pitanje o uvođenju eura te zaokružuju li se cijene naviše, ministar kaže da nema saznanja da je netko povećavao cijene  s osnove zaokruživanja.


U prva dva tjedna uvođenja eura ne očekuje značajnije teškoće i ističe da je uspostavom jasnog zakonodavnog okvira utvrđen način isticanja cijena i primjena jasnih pravila kod zaokruživanja cijena.