Utorak, 23. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

32 C°

Glagoljica u dječjem oku i srcu

07.10.2016. 22:00
Glagoljica u dječjem oku i srcu


U Gradskoj knjižnici u Zadru 15. listopada otvara se izložba slika iz projekta „Glagoljica u dječjem oku i srcu”. Radi se o izložbi radova s likovnog natječaja Glagoljica u dječjem oku i srcu: Iserlohn – Rim – Molize – Zagreb 2016.
Ovaj likovni natječaj postoji već 16 godina, a njegovi su inicijatori i organizatori hrvatski iseljenici i likovni umjetnici Ankica i Ante Karačić. Ovaj bračni par potječe iz Iloka, a danas žive i rade u njemačkom gradu Iserlohnu. Svojim djelovanjem žele uz pomoć stvaralaštva, boja i mašte povezati djecu hrvatskih iseljenika izvan domovine s Hrvatskom. Tako je nastao i ovogodišnji likovni natječaj. Ankičin i Antin projekt važan je za cijelu Hrvatsku i Hrvate izvan Hrvatske. Sve što su napravili u ovih 16 godina napravili su isključivo za djecu, i to u potpunosti volonterski, s mnogo ljubavi i entuzijazma, ključnih čimbenika koji čovjeka pokreću i daju mu snage i vjere u ono što radi.
Ove je godine na natječaj pristiglo više od 1000 učeničkih radova, više nego ijedne druge godine. U natječaju su sudjelovala djeca od 1. do 8. razreda. Sudjelovalo je i 200 učitelja iz 150 škola i udruga, što daje naslutiti koliki je trud u promociju ovoga projekta uložen tijekom 16 proteklih godina. Pristigli su radovi iz Italije, Njemačke, Švicarske, Australije (Tasmanija), Čilea, Argentine, Srbije (Vojvodina), BiH, Slovenije, Hrvatske i Njemačka (Bavarska, Hessen, Baden-Württemberg, Hamburg, Berlin). Slikarske su tehnike bile raznovrsne: kombinirana tehnika, kolaž, boja, tuš, flomaster…
Djeca su slikala po slobodnom izboru. Najveći problem bio je pred stručnim povjerenstvom: nije bilo nimalo lako izabrati najbolje radove jer su djeca uložila mnogo ljubavi, truda, vremena i kreativnosti. Nagrađeno je ukupno 100 učenika u dvjema kategorijama: prvu čine učenici od 1. do 4. razreda, a drugu učenici od 5. do 8. razreda. Proglašenje najboljih radova održalo se u Gradskoj galeriji u Iserlohnu 19. travnja 2016., a nagrađenim su učenicima priznanja poslana poštom.
Izložba je već predstavljena u Iserlohnu, Rimu, Tkona na otoku Pašmanu (samostan Čokovac), Molise u Italiji i u Zagrebu. Nakon Zadra izložba u prosincu seli u Suboticu.
Pokrovitelji ovoga uspješnoga natječaja su Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Veleposlanstvo RH u Rimu, Hrvatska matica iseljenika, Udruga Jedana Muzika, Udruga Hrvatsko-talijanski mozaik Rim, Hrvatski glas Berlin, Grad Rim, Grad Zagreb, Grad Zadar, Comune Acquaviva Collecroce, Općina Tkon (otok Pašman) i Osnovna škola Zadarski otoci iz Zadra.