Subota, 20. srpnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

29 C°

MINISTAR ZNANOSTI I OBRAZOVANJA

Fuchs o nasilju u školi: ‘Nije profesor sam dio problema, bilo je tragičnog ponašanja nekih učenika’

Autor: Hina

22.12.2023. 15:00
Fuchs o nasilju u školi: ‘Nije profesor sam dio problema, bilo je tragičnog ponašanja nekih učenika’

Foto: Davor KovačevićMinistar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs izjavio je u petak da ostaje pri djelu izjave u kojoj je osudio nasilje u školama te ustvrdio da nastavnik srednje škole koji je ušao u sukob s učenikom nije sam dio problema.


Upitan je li pretjerana mjera istražni zatvor koji je određen protiv nastavnika zagrebačke Strojarsko tehničke škole, ministar je rekao da možda i jest ali je to stvar policije. “Ne znam koje je postupanje u tim slučajevima, vjerujem da policija radi po pravilima”, rekao je ministar novinarima tijekom sjednice Vijeća za demografsku revitalizaciju.


Na novinarsku tezu kako priča nije “crno-bijela” a ispada da je jedno profesor kažnjen, Fuchs je rekao da nije profesor sam dio tog problema. “Nije profesor sam, je li to dolično ponašanje nekih učenika, naravno da nije, to je tragično ponašanje”, rekao je ministar.
Ustvrdio je da sigurno postoji procedura po kojoj će se sankcionirati učenike i po kojoj će ih škola pozvati na odgovornost i primijeniti će se ono što se može primijeniti. Upitao je, međutim hoće li izbacivanje iz škole riječiti situaciju.


Nije se složio s ocjenom da postoje različiti standardi oko procedure istražnog zatvora koji nije određen bivšem ministru Mariju Banožiću ali jest nastavniku. Fuchs je izjavio da su to su dva potpuno različita slučaja i da postoje jasni propisi kada netko ide u istražni zatvor a netko drugi ne, te da je Banožić nakon nesreće završrio u bolnici.


Hrvatski suverenisti zatražili su u petak od ministra Fuchsa da posjeti nastavnika u pritvoru i ispriča mu se zbog svoje izjave u kojoj je, kako su naveli, vođen medijskim natpisima osudio nastavnika, riječima “da alkoholiziranom nastavniku nije mjesto u školi”, iako policija nije spominjala alkoholiziranost.


“Time se ministar koji bi trebao braniti obrazovne djelatnike svrstao na stranu onih koji te djelatnike napadaju bez ikakvih konkretnih dokaza”, poručili su Suverenisti, navodeći da su učenici provocirali nastavnika.


Ministar je danas rekao da neće dalje komentirati ali da može ostati pri onome da nasilju definitivno nije mjesto u školama.


Hrvatska komora socijalnih pedagoga (HKSP) izrazila je u četvrtak zabrinutost događajima u Strojarsko tehničkoj školi, te je pozvala ključne dionike u događaju da imaju na umu dobrobit učenika, njihovih obitelji, ali i samog nastavnika.