ponedjeljak, 4. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

OTVORENA VRATA

[FOTO] Svečano otvorena obnovljena zgrada stare Tehničke škole

Autor: Nikolina Lucić

27.09.2023. 14:29
[FOTO] Svečano otvorena obnovljena zgrada stare Tehničke škole

Foto: Luka JeličićIzložbom »Škola za umjetnost i obrt, financiranom sredstvima donacije Pasqualea Bakmaza: od izgradnje 1910. do obnove 2023.« i u organizaciji Sveučilišta u Zadru i Državnog arhiva Zadar, službeno su otvorena vrata obnovljene zgrade stare Tehničke škole koja će od sljedećeg tjedna, nakon što je godinama bila prepuštena zubu vremena, ponovno biti dom zadarskoj inteligenciji. Kroz novi sveučilišni centar, u čije je uređenje uloženo nešto više od 4,5 milijuna eura, od sada će defilirati najbolji zadarski studenti i znanstvenici, kojima će on biti šansa da svoje obrazovanje i rad podignu na višu razinu kvalitete.


Nova stranica


Nova povijest ovog vrijednog spomenika arhitekture simbolično je otpočela je upravo ovom izložbom, koju su osim budućih stanara zgrade razgledali i mnogi građani te zadarski profesori i učenici, ali i brojni političari i javni dužnosnici, uključujući i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića sa suradnicima, ministrom znanosti i obrazovanja Radovanom Fuchsom i Šimom Erlićem, ministrom regionalnog razvoja i fondova EU-a te državnim tajnicima.


​Rektorica Sveučilišta u Zadru Dijana Vican prilikom otvorenja izložbe je kazala kako od proljeća, kad su dignuti skela i zaštitno platno, nije bilo prolaznika koji nije zastao ili usporio hod zadržavajući pogled na ovom objektu kojeg smo popularno zvali »stara Tehnička škola«, a od sada ona nije ni stara, ni tehnička, niti škola u užem smislu te riječi, uvijek će biti objekt koji progovara o prošlosti, sadašnjosti, ali i budućnosti.
– Svojom nazočnošću ovdje na svojevrstan način svi zajedno komemoriramo plemenitu nakanu donatora Pasqualea Bakmaza koji je davne 1887. godine oporučno donirao 50.000 forinti za izgradnju škole. Izgrađeni dio projekta škole u secesijskom stilu mijenjao je nazive, bio je nadograđivan, ali je uvijek služio poučavanju i učenju.


Iako će vam autori izložbe koju je priredio naš Arhiv ispripovijedati niz povijesnih detalja ove zgrade od tog vremena do danas, ja ću vas podsjetiti na ne tako daleku 2005. godinu kada su sretni učenici i nastavnici odselili u novu Tehničku školu, a ova zgrada je iz dana u dan propadala, prisjetila se rektorica, kazavši kako su se tek 2019. godine ostvarili uvjeti za prijavu na poziv za financiranje, a u svibnju 2020. godine, u jeku pandemije bolesti COVID-19, potpisan je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u okviru ITU mehanizma.Pogled u budućnost


Ubrzo nakon što je počela obnova i rekonstrukcija objekta, zaustavljena je zbog arheoloških nalaza koji izazivaju posebnu pozornost jer je pri prvim iskopima ustanovljeno da je jedan zid zgrade temeljen na povijesnom renesansnom bedemu iz 16. stoljeća. No, zahtjevan posao završene je unatoč brojnim izazovima te je od lipnja počelo njegovo opremanje, a potom i useljavanje.


– Sveučilište smo koje znanstveni, nastavni i stručni rad živi s dvogledom u ruci. Eksperti smo za strateška promišljanja temeljena na dubokim analizama i održivom konceptu. Nemalo je onih koji pitaju što ćemo s neobnovljenim dijelom zgrade. Nismo mirovali, dali smo izraditi programsku studiju koja odgovara gravitaciji stotina studenata s Centrom za strane jezike, te sjecištem ideja i projekata s Centrom za projekte, znanost i transfer tehnologija, a to se možete osvjedočiti arhitektonskim prikazom programa u digitalnoj formi nakon izložbe, najavila je rektorica.


– Drage studentice i studenti, vi ste mi bili i ostajete jedini i najvrjedniji poticaj za sve učinjeno. Bilo mi je važno vaše razumijevanje da unaprjeđenje studentskog standarda ima svoju cijenu, ali je najvrjednije kad je garnirano s onim što se zove opće dobro. Nastavite se natjecati u najtežem sportu – prijateljstvu! Ovaj tjedan završavam svoja dva rektorska mandata.


Iza sebe ostavljam manje-više realizirana obećanja. Zahvalna sam mojoj zlatnoj četvorki, mojim prorektorima bez kojih se ta obećanja ne bi dogodila. Pritom, divan je osjećaj imati nasljednika iz prorektorskih redova, profesora Josipa Faričića – geografa na glasu u Hrvatskoj i izvan Hrvatske, izvrsnog sugovornika i prijatelja, odanog Sveučilištu, Gradu i Hrvatskoj, zaključila je Vican.Biser baštine


– Prije nešto više od tri godine rektorica mi je objasnila ideju za opremanje ove zgrade, koja danas stoji kao jedan od bisera zadarske kulturne baštine. Za njezino je uređenje i opremanje utrošen europski novac, koji će ovu znanstveno-nastavnu infrastrukturu učiniti savršenom za znanstvenike i studente i to na samim vratima grada, urbane sredine koja je poznata kao jako obrazovno i gospodarsko središte vrijedno divljenja, naglasio je premijer Andrej Plenković, te najavio daljnja ulaganja u obrazovanje i urbanu obnovu.


– Vlada smo koja se bori za velika europska sredstva i vodimo računa o tome da se zemlja ravnomjerno regionalno razvija koristeći se inovativnim alatima i politikama. Vaša je međunarodna aktivnost i prisutnost u EU – CONEXUS alijanski jedna je od ključnih točki mediteranske integracije, koja nam svima stoji na ponos. Kao i novi projekt STEM dimenzije Sveučilišta i novi studentski kapaciteti, koje smo već otvorili, podsjetio je premijer Plenković, te nabrojio četiri najvažnija cilja njegove Vlade: zelenu tranziciju, digitalizaciju, ulaganje u obrazovanje i demografsku revitalizaciju.


– Upravo je obrazovanje jedan od četiri stupa naše budućnosti, u koje ulažemo milijarde od i to od samih temelja – predškole, do najviših razina akademske izvrsnosti. To zaokružuje naš pristup konkurentnosti i europskom pristupu znanosti i obrazovanju. Sveučilište u Zadru je dobar primjer spajanja stoljetne akademske tradicije sa svim najboljim benefitima modernog obrazovanja, poručio je premijer Plenković.


Osim unaprjeđenja uvjeta rada Sveučilišta, važno je spomenuti kako se ovim projektom riješilo pitanje dugogodišnje zapuštenosti ovog objekta i degradacije urbanog okoliša na ulazu u povijesnu jezgru Zadra.