Subota, 9. prosinca 2023

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

"VRATITE SE U AFRIKU!"

Francuski zastupnici traže teške sankcije zbog rasističke izjave njihovog kolege

Autor: Hina

04.11.2022. 15:16
Francuski zastupnici traže teške sankcije zbog rasističke izjave njihovog kolege

Foto: iStockMnogi francuski zastupnici zatražili su u petak stroge sankcije za krajnje desnog zastupnika koji je uzviknuo “Vratite se u Afriku!” crnom zastupniku s krajnje ljevice koji je postavio pitanje o imigraciji.


Komentar Gregoirea de Fournasa, zastupnika Nacionalnog okupljanja Marine Le Pen, na pitanje ljevičarskog zastupnika Carlosa Martensa Bilonga izazvao je u četvrtak žestoke kritike i prekid rada donjeg doma parlamenta.


Centristička vlada, ljevica i mainstream desnica ocijenili su da je riječ o neprihvatljivoj rasističkoj uvredi.
Krajnja desnica tvrdi da Fournas nije ciljao riječi Martensa Bilonga nego migrante koji su u ovom trenutku blokirani na nevladinom brodu na Sredozemnom moru i da u tome nema ničeg lošeg.


-Očito je govorio o migrantima koje nevladine organizacije prevoze brodicama, komentirala je Le Pen na Twitteru u četvrtak te dodala:


-Kontroverza koju su izazvali naši politički protivnici… neće zavarati Francuze.


Le Pen je u zadnjih nekoliko godina uspjela u određenoj mjeri ublažiti imidž stranke i uvjeriti birače da se kreće prema konzervativnom mainstreamu.


Mnogi u centrističkoj vladi i na ljevici ocijenili su da Fournasov komentar i reakcija njegove stranke pokazuju “pravo lice” stranke koje se prije promijenilo.


-Gđa. Le Pen još nije rekla tom zastupniku da ode pa je i ona suučesnica u tome, rekao je ministar unutarnjih poslova Gerald Darmanin.


Ured Nacionalne skupštine, upravno tijelo parlamenta, odlučit će u petak hoće li Fournas biti sankcioniran. Moguće sankcije, koje mora potvrditi cijeli parlament, uključuju oduzimanje polovice plaće na nekoliko tjedana, a zastupnik bi mogao biti i isključen iz rada parlamenta na dva tjedna.


-Očekujem najstrožu kaznu. To je rasistički istup, rekao je Martens Bilongo za radio RMC.


-Nikada nisam vidio takvo nasilje i takav šok među našim kolegama u parlamentu”, rekao je Franck Riester, ministar za odnose s parlamentom, za radio Europe 1. “Vidio sam zastupnike u suzama. To je pravo lice Nacionalne fronte. Napokon padaju maske. Sankcije moraju biti jako stroge.


De Fournas rekao je u petak za BFM TV da njegove riječi nisu bile namijenjene Martensu Bilongu.


-Nisam govorio o zastupniku, nego o brodu. Ne dolazi u obzir da se povučem ili podnesem ostavku  rekao je.