Srijeda, 21. veljače 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

VAL PROSVJEDA

[FOTO] Sigurnost žena je odgovornost države

Autor: Hina, Đurđa Baljak

21.08.2023. 19:58
[FOTO] Sigurnost žena je odgovornost države

Foto: Arif SitnicaU akciji “Sigurnost žena je odgovornost države”, ženske organizacije predale su u ponedjeljak zahtjeve za bolju zaštitu žena od nasilja Ministarstvu pravosuđa, ispred kojeg su u neplaniranom razgovoru državnu tajnicu Vedranu Šimundžu-Nikolić upozorile na manjkavosti zakona.  Nasilje nad ženama sustavan je problem, potrebno ga je adekvatno sankcionirati, država konačno treba ovom problemu adekvatno pristupiti i donijeti zakonodavstvo koje je u skladu s Istambulskom konvencijom i koje nije rodno neutralno”, istaknula je Sanja Juras, koordinatorica Ženske mreže Hrvatske.


Na prosvjedu ispred ministarstva okupilo se 50-ak žena, a držeći plakat s natpisom “Sigurnost žena je odgovornost države”, na nekoliko minuta blokirale su dio prometnice u Vukovarskoj ulici. Zaustavljeni automobili odazvali su se pozivu udruga s njihovih plakata da “potrube da ih ministar čuje”.


Zakonsko definiranje femicida


Juras je, u ime gotovo 40 ženskih organizacija i incijativa, ministarstvu predala i zahtjeve kojima traže poboljšanje zaštite žena u Hrvatskoj.
Traže da Vlada hitno osnuje radnu skupinu koja će raditi na donošenju zakonskih rješenja za reguliranje femicida.


Traže i definiranje femicida kao zasebnog kaznenog djela u Kaznenom zakonu, donošenje zakona koji će regulirati sve oblike nasilja nad ženama i staviti sankcioniranje nasilja nad ženama isključivo u kaznenu sferu.


Također, zatražile su i donošenje nacionalne strategije koja uključuje sve oblike nasilja nad ženama, u skladu s Istambulskom konvencijom i predviđenim sredstvima za njezinu provedbu u državnom proračunu.Može se i treba više


Zahtjeve udruga zaprimila je državna tajnica Ministarstva pravosuđa i uprave Šimundža-Nikolić. Istaknula je kako je ministarstvo kontinuirano mijenja i sustavno osnažuje odredbe zakona da bi se žrtva primjerenije zaštitila, i da bi se na vrijeme prepoznali rizici od nasilja nad ženama.


“Mi i sada sagledavamo i mijenjamo odredbe zakona i provedbenih propisa, sve sa ciljem da se zaštiti žrtva nasilja, odnosno strože sankcioniraju počinitelji”, rekla je Šimundža-Nikolić istaknuvši da će zakonske promjene biti u javnom savjetovanju za mjesec dana.


Na novinarsko pitanje planira li se zakonskim izmjenama udovoljiti zahtjevima udruga o zasebnom kaznenom djelu femicida, državna tajnica rekla je da je taj prijedlog i sada pred radnom skupinom.


“Naravno da ovaj prijedlog ima svoje uporište, no moramo naglasiti da u Kaznenom zakonu i sada postoji djelo teškog ubojstva protiv bliske osobe koja je zlostavljana i koji predviđa maksimalnu zatvorsku kaznu od 40 godina”, rekla je Šimundža-Nikolić.


Proglas u Zadru


U Zadru je pročelnica Odjela za sociologiju Sveučilišta u Zadru Valerija Barada pročitala proglas u kojem je spomenula mnogobrojne slučajeve nasilja nad ženama i djevojčicama.


– Simboličkim javnim akcijama žene traže od hrvatske države da preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja, istaknula je Barada te dodala kako postoje uspješni modeli suzbijanja femicida.


Svoju podršku akciji »Stop femicidu« iskazali su i glavni glumci filma »Samo kad se smijem«, Zadranka Tihana Lazović i Slavko Sobin, dok je redateljica filma Vanja Juranić sudjelovala na zagrebačkom prosvjedu. Ekipa emotivne drame o obiteljskom nasilju time je željela iskazati solidarnost sa svim ženama koje su bile žrtve nasilja, ali i upozoriti kako je krajnje vrijeme da država preuzme odgovornost i poduzme konkretne korake za zaštitu žena od nasilja. Lazović u filmu portretira ženu koja živi u nasilnom braku. Film je inspiriran slučajem Ane Magaš koji je podijelio kako hrvatsku, tako i zadarsku javnost. Među okupljenima u Zadru bili su i predsjednik Gradskog vijeća Zadra Marko Vučetić te njegov kolega s Odjela za sociologiju Sven Marcelić.


Foto


Sigurnost žena je odgovornost države


avatar

Snimio: Arif Sitnica


21.08.2023. 19:49

Galerija

Foto: Arif Sitnica